Mária Terézia: Návrat televízneho megahitu na obrazovky RTVS

Mária Terézia: Návrat televízneho megahitu na obrazovky RTVS

Miniséria o Márii Terézii mala pred dvomi rokmi na Vianoce mimoriadny divácky úspech. Koprodučný projekt, na ktorom sa podieľala RTVS spolu s rakúskou, českou a maďarskou televíziou, vznikol pri príležitosti 300. výročia narodenia významnej panovníčky.

Ak vám na Vianoce v roku 2017 Mária Terézia v televízii ušla, alebo by ste si chceli pripomenúť jej príbeh, sledujte Jednotku o 20:30 v nedeľu 22. a v pondelok 23. decembra.

Nové pokračovanie (ďalšie dve časti) Márie Terézie uvedieme v premiére na Jednotke o 20:30 v piatok 27. a v sobotu 28. decembra. Nakrúcanie sa začalo v apríli tohto roka. Prvé scény s Alexandrom Bártom, ktorý si zahral grófa Kinského, vznikli na českom zámku Jaroslavice a Vodnom mlyne Slup.

V pokračovaní Márie Terézie sa objavia nové postavy

Autorkou scenárov je Mirka Zlatníková a Máriu Teréziu opäť režíroval Robert Dornhelm - pôvodom Rumun, ktorý žije v Los Angeles. Na konte má viac ako tridsať filmov a rovnako aj prestížne ocenenie Zlatý glóbus. V roku 1977 ho nominovali na Oscara.

Dej premiérovej časti priamo nadviaže na udalosti, ktoré mohli diváci sledovať na záver prvej série - korunováciu Márie Terézie. Vojna o rakúske dedičstvo sa práve začína... Monarchia bojuje na všetkých frontoch, no sľúbená pomoc z Uhorska stále neprichádza. Chýbajú peniaze aj zbrane.

Mária Terézia musí urobiť radikálne rozhodnutie a do boja povolať baróna, ktorý nemá s nikým zľutovanie! V nových častiach pribudnú aj nové postavy. V Márii Terézii si zahral aj Peter Kočiš a Roman Poláčik. Chýbať však nebude ani Zuzana Mauréry, Táňa Pauhofová či Rebeka Poláková.

Živé vysielanie ??:??

Televízia