Úvod Novinky Osobnosti
Dizajnérka Kristína Šipulová: V móde funguje jednoduchosť
Dizajnérka Kristína Šipulová: V móde funguje jednoduchosť

Dizajnérka Kristína Šipulová: V móde funguje jednoduchosť

Rodáčka z Telgárta vyrába oblečenie na krosnách. O jej tovar majú záujem aj mekky módy ako Miláno či Paríž. O svojej tzv. pomalej móde hovorila v Ráne na eFeMku, kde bola hosťom.

Kristína Šipulová pochádza z Telgárta. Rázovitá obec na Horehroní je v zovretí troch národných parkov. Zaujímavosťou je, že obyvatelia Telgártu dodržiavajú tradície, milujú folklór a aj v bežný deň si obliekajú kroje. A práve toto všetko sa stalo inšpiráciou pre tvorbu Kristíny Šipulovej.

„Oslovil ma folklór. Pýtala som sa, prečo sú kroje tak trvácne a látky z nich dlho vydržia? Viac ako ich farebnosť na mňa zapôsobilo to, prečo ich ľudia tak dlho uchovávajú, čo je na krojoch také vzácne? Preto som sa rozhodla, že ich výrobu pretavím do svojej tvorby. Čím viac tomu človek venuje času a pozornosti, tým je to trvácnejšie" zamýšľala sa Kristína Šipulová v Ráne na eFeMku.

Pomalá móda

folklór.jpg

Rodáčka z Horehronia sa venuje tradičnej výrobe. Materiál vyrába priamo na krosnách, na ktorých tká látku. Do tajov tohto remesla ju zaúčali rodáci. Tento spôsob práce je aj ekologický.

„Ako remeselník pracujem s tým materiálom od začiatku. Musím si zabezpečiť materiál, potom si ho spracovať. Snažím sa robiť tak, aby som nemala skoro žiadny odpad" povedala Kristína Šipulová.

Ako ďalej dodala, tento spôsob výroby sa volá pomalá móda. V Ráne na eFeMku aj vysvetlila prečo.

„Proces výroby je dlhý, a to od prvého kroku. Vyberám si akými látkami budem tkať, nastavenie krosien až po utkanie celej tej látky, je v tom veľa času. Tvorca, ktorému na tom záleží, si dá pozor na každý jeden krok" spresnila mladá textilová dizajnérka.

Celosvetový úspech

Dizajnérka Kristína Šipulová v Ráne na eFeMku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Svojou tvorbou prepája tradičný spôsob výroby a súčasný dizajn. Jej diela majú ohlas nielen v Paríži či v Miláne, ale aj vo svetových módnych domoch.

„Snažím sa robiť veci, ktoré sú ľahko kombinovateľné a sú svojím vzhľadom jednoduché. Človek si musí prejsť cestu, aby si povedal, že jednoduchosť je to, čo funguje" prezradila Kristína Šipulová.

Rozhovor s dizajnérkou a módnou návrhárkou si môžeme vypočuť aj v archíve Rádia_FM.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia