Úvod Novinky Tipy z programu
Rio de Janeiro očami miestnych. Čo by ste počas návštevy nemali vynechať?
Rio de Janeiro očami miestnych. Čo by ste počas návštevy nemali vynechať?

Rio de Janeiro očami miestnych. Čo by ste počas návštevy nemali vynechať?

Tieto tipy si určite odložte. Ak navštívite brazílske Rio de Janeiro, iste sa vám zídu.

Mesto, v ktorom žije takmer 7 miliónov obyvateľov, sme navštívili v rámci gastronomického cestopisu Cestou necestou. Sprievodkyňou bola Katka, rodáčka zo Zvolena, ktorá v Brazílii žije už desiatym rokom.

Všadeprítomný duch Lisabonu

Keď vojdete do najstarších uličiek Ria de Janeira, na chvíľu zabudnete, že sa nachádzate v Brazílii. Budete sa totiž cítiť ako na potulkách portugalským Lisabonom. Dôvod je prostý. Mesto založili v roku 1565 Portugalci, ktorí mu dali svoje srdce. Najstaršie uličky dodnes nesú rukopis Portugalska.

Rio de Janeiro.png

Rio de Janeiro vás doslova uchváti svojimi výhľadmi a krásnymi plážami, čo z neho robí najnavštevovanejšie mesto krajiny.

A odkiaľ pochádza jeho názov? Legenda vraví, že prví moreplavci považovali záliv za ústie rieky a územie preto pomenovali Rio de Janeiro, teda Januárová rieka.

Pestrá gastornómia či kultúra

Ak sa rozhodnete navštíviť Rio de Janeiro, rozhodne by ste sa mali pripraviť na poriadne dlhý itinerár.

Ak netúžite po preplnených plážach, potom sa im vyhnite najmä počas víkendov. Vtedy sú totiž plné miestnych obyvateľov, ktorí na nich trávia každú voľnú chvíľu.

Rio de Janeiro, trh.png

Namiesto toho sa vydajte na jeden z mnohých miestnych trhov. Tie nájdete na takmer každej ulici. Okúsiť tam môžete nielen lokálne ovocie, zeleninu, mäso či iné pochutiny, ale najmä miestnu kultúru.

Keď budete na miestnom trhu, nezabudnite ochutnať palmito. Miestna pochúťka zozbieraná z vnútorného jadra a rastúceho púčika paliem je nazývaná aj srdce palmy a jej chuť podľa Katky pripomína chuť húb.

Vášmu hľadáčiku by nemali uniknúť ani tzv. caju, teda ovocie, na ktorom rastú dobre známe kešu orechy.

steaky, rio de janiero.png

Unikátny gurmánsky zážitok si môžete vychutnať aj v jednej z mnohých skvelých reštaurácií. Pri návšteve ochutnajte brazílske steaky, ktorých chuť sa nedá prirovnať naozaj k ničomu.

Návšteva takejto reštaurácie je nielen gurmánskym, ale aj kultúrnym potešením.

Nezabudnuteľný zážitok vo favele

V Rio de Janeiro nájdete luxusné hotely, ale aj najchudobnejšie lokality. A to takmer v tesnej blízkosti. Chudobné časti mesta zvané favely sú veľkým turistickým lákadlom.

Patria však k pomerne nebezpečným lokalitám.

Favela.png

Sprievodkyňa Katka však má priateľov aj v tej najznámejšej favele, a preto sme favelu Rocinha mohli navštíviť aj my.

Je to akýsi štát v štáte, popísala Katka život vo favele. Tieto časti si totiž žijú vlastným životom. Nájdete tu vlastné školy, škôlky či banky.

Viac o tom, ako vyzerajú favely a život v nich, ako funguje semafor v reštauráciách či život na farme, sa dozviete v uplynulej epizóde obľúbenej relácie Cestou necestou. Tú nájdete v online archíve RTVS zadarmo a bez reklám.

25 50 75 90
FOTO: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia