Úvod Novinky Tipy z programu
Unavujú vás komerčné turistické mestá? Vydajte sa Cestou necestou
Unavujú vás komerčné turistické mestá? Vydajte sa Cestou necestou

Unavujú vás komerčné turistické mestá? Vydajte sa Cestou necestou

Skúste, ako napríklad chutí Bosna a Hercegovina.

Pre veľa ľudí je káva základom dňa, v Bosne a Hercegovine však nečakajte capuccino či latté. Čo sa pije a je v tejto krajine, ukázal gastronomický cestopis Cestou necestou.

Cukor sa zapíja kávou

Baščaršiji je práva bosnianska káva. Nepije sa samotná a nedáva sa do nej cukor, cukor sa najprv odhryzne a následne sa zapije kávou. Ku káve sa podáva baklava alebo hurmašica - čo je sladké pečivo natáčané v sirupe.

Kúsok z gastronómie Bosny a Hercegoviny

Polievka Begova čorba sa pripravuje v medenom hrnci. Hlavnou prísadou polievky je bamija po slovensky ibištek jedlý.

,,Ibištekom jedlým netreba šetriť," hovorí miestna sarajevská celebrita a kuchárka Azra.

Ibištek sa zaleje domácim jablkovým octom a nechá variť 10 minút. Pridá sa kuracie mäso, ktoré sa varí v polievke až do zmäknutia.

Azra pridáva mrkvu, petržlen, zeler, cesnak soľ a korenie. Rovnako ako pri kuracom vývare, na ktorý sme zvyknutí.

Vyvarené mäso sa vyberie a nakrája do polievky.

"Precedíme zeleninu a pridáme ibištek, následne zahustíme múkou a môžeme jesť. Polievka je mierne kyslá, no niektorí ľudia si do nej pridávajú citrón. Servírujeme s pravým bosniackym chlebom," znie ďalší postup.

Po polievke prichádza na rad hlavné jedlo. Hovorí sa že kto neochutná cevabzinicu“, ako by v Bosne a Hecegovine ani nebol.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Jej základ tvorí očistené a dvakrát pomleté hovädzie mäso, ktoré sa griluje.

Ak vás zaujala gastronómia v Bosne a Hercegovine pozrite si Cestou necestou v online archíve RTVS.

V piatok o 21.55 hod sledujte na Jednotke ďalší chutný diel, ktorý vás zavedie do Čiernej Hory.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia