Úvod Novinky Tipy z programu
Ako dobre poznáte najväčšie vianočné hity slovenskej hitparády?
Ako dobre poznáte najväčšie vianočné hity slovenskej hitparády?

Ako dobre poznáte najväčšie vianočné hity slovenskej hitparády?

Amerika zverejnila na prvom mieste Mariah Carey a viete, kto je prvý na Slovensku?

O najnovšom rebríčku popularity vianočných hitov v Amerike informuje TASR a podľa agentúry na čele sa drží Mariah Carey so skladbou All I Want For Christmas Is You.

Wham! funguje aj u nás

george_michael.jpg.png

Potom nasleduje na druhej pozícii Fairytale of New York' z novembra 1987 v podaní skupiny The Pogues a speváčky Kirsty MacColl.

Na treťom mieste je slávny song Last Christmas v podaní dvojice Wham!, ktorú tvorili George Michael a Andrew Ridgeley.

Táto pesnička je od decembra 1984 hitom každé Vianoce a hudobný dramaturg Rádia Slovensko Rado Mešša exkluzívne pre Nové médiá RTVS dodal:

„Rovnako aj u nás funguje vo vysielaní Mariah Carey so skladbou All I Want For Christmas Is You a aj George Michael so skladbou Last Christmas ešte v zostave Wham!, čo je takto už x rokov naprieč celou Európou.“

Fakt, že na druhom mieste je v Amerike The Pogues pripisuje Rado Mešša skôr smutnému faktu:

„Nedávno 30. novembra zomrel Shane MacGowan frontman The Pogues a tak ich skladba, keďže si ho médiá pripomínajú, zrejme takto vyskočila. U nás sú to zo zahraničných skôr už spomínaní Mariah Carey a Wham!, pričom by som si netrúfol povedať, kto z nich je na prvom či druhom mieste.“

Zaujala novinka Paľa Haberu

230727_RS_PaloHabera_RadoMessa_IMG_6560.JPG

Iné údaje má však za Rádio Slovensko jeho hudobný dramaturg Rado Mešša (na vrchnej fotografii v strede) čo sa týka slovenských vianočných hitov:

„Vo vysielaní vo štvrtok 21. decembra sa mali na Rádiu Slovensko poslucháči vyjadriť, čo považujú za svoju vianočnú jednotku. Dominovali skladby Lojzo a Meky Žbirka Každý deň budú vraj Vianoce, IMT Smile Najkrajšie Vianoce, Tublatanka Poďme bratia do Betlehema či pesničky Roba Opatovského.“

Presné čísla podľa Rada Mešša budú k dispozícii skôr až po vianočných sviatkoch, ktorá z týchto piesní je najpopulárnejšia u slovenských poslucháčov.

Hudobný dramaturg Rádia Slovensko pre Nové médií RTVS dodal

„Každý rok vyskakujú nové piesne, ktoré sa môžu uchytiť v slovenskom éteri a zaujať prvé pozície aj na dlhší čas.“

Podľa Rada Mešša má k nim najbližšie novinka od Paľa Haberu vysielaná v premiére na Rádiu Slovensko:

„Rádio Slovensko túto novú pieseň Paľa Haberu Nikto nemusí byť sám aj premiérovo uviedlo v slovenskom éteri a ešte k nám Habera príde do vysielania porozprávať o skladbe a o svojom vzťahu k Vianociam.

Boduje aj Emma Drobná

emma drobna.jpg

Zatiaľ sú na túto skladbu ohlasy také, že sa zrejme rozhodne zaradí k hitom rovnako ako aj Lenka a Eva Bacmaňákové a ich projekt Zbojná s Najkrajšími slovenskými Vianocami či novinka Emmy Drobnej Vianočný čas.“

Fakt, že si na svoju premiéru vybral Paľo Habera novej skladby Nikto nemusí byť sám práve Rádio Slovensko je podľa Rada Mešša potešujúci.

Všetkých poslucháčov vianočných hitov zo Slovenska pozýva počúvať Rádio Slovensko 26. decembra o 13 hodine, kedy bude Paľo Habera hosťom Stana Štepána:

„Prví sme začali hrať hit Paľa Habera, čo nás teší.“

Ako tvrdí Rado Mešša, žijeme aktuálne teraz, čiže staršie výsledky počúvanosti už nemusia byť v súčasnosti pravdivé.

A Rádiu Slovensko patrí tradične tá česť predstavovať aj aktuálne nové slovenské hity.

Karty može zamiešať Mária Čírová

Mária Čírová, deti.jpg

A medzi nové skladby, ktoré môžu vyletieť v počúvanosti sa bezpochyby na Štedrý deň na Jednotke o 20:10 h zaradí aj pieseň v podaní Márie Čírovej.

Speváčka filmovej piesne k novej rodinnej pôvodnej rozprávke Tri zlaté dukáty Mária Čírová skladbu zhodnotila slovami:

„Keď som prvýkrát videla videoklip, mala som slzy v očiach.“

Hudbu zložila skladateľka Ľubica Čekovská, ktorá v Dámskom klube k piesni Húsky povedala:

„Bola to veľmi tvorivá a organická práca s režisérkou Marianou Čengel Solčanskou. Chcem sa poďakovať Symfonickému orchestru Slovenského rozhlasu a dirigentovi Tónovi Popovičovi za výbornú spoluprácu a harmóniu.“

Nuž uvidíme, či aj táto čerstvá pesnička zamieša poradie vianočných slovenských hitov, ku ktorým neustále podľa slov Rada Mešša každý rok pribúdajú nové skladby. Prajeme pekné sviatočné počúvanie z vysielania RTVS aj z archívu a bez reklám.

25 50 75 90
TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia