Úvod Novinky Tipy z programu
Skúsená koučka radí, ako sa vysporiadať so sklamaním
Skúsená koučka radí, ako sa vysporiadať so sklamaním

Skúsená koučka radí, ako sa vysporiadať so sklamaním

Nepríjemný pocit sklamania pozná každý. Ako sa s ním vysporiadať poradila koučka Katarína Zacharová.

Pocit sklamania je intenzívnejší, pokiaľ sa týka blízkych osôb.

Katarína Zacharová vysvetľuje, že sledovaním sociálnych sietí na internete nadobúdame často dojem, ako by náš život mal vyzerať. „Vytvárame si ilúzie o tom, ako by veci mali byť, aký by som mal byť, aký by mal byť vzťah. Vytvárame si iluzórne očakávania a potom sme aj sklamaní,“  vysvetlila v relácii Dámsky klub.

argument_partneri_sklamanie.jpg

Sklamania nie sú novodobým pocitom. Ako všetky ostatné emócie, sú výbavou človeka odjakživa. „Sklamania tu boli vždy, ale keďže žijeme tak rýchlu a intenzívnu dobu a niekedy je na nás toho veľa, tak robíme aj chyby. Život sa nevyvíja vždy tak, akoby sme chceli,“ vysvetľuje koučka.

Komunikujme očakávania

K sklamanému pocitu často vedú očakávania. Neznamená to však, že si nemáme žiadne očakávania vytvárať. Rozdiel je však v komunikácii. Dôležité je naše očakávania a predstavy s partnerom komunikovať.

Hovoriť o tom, čo si predstavujeme a na čom nám záleží nám môže pomôcť sklamaniu predísť. „Je dôležité hovoriť si tieto veci, inak zostaneme vo svojich bublinách. Ja mám úplne iné predstavy o tom, aký by som chcela mať vzťah, ako má druhá tá druhá osoba. Musíme si to povedať, inak sa budeme sklamávať,“ hovorí Katarína Zacharová.

vzťah.jpg

Ak prechádzame pocitom sklamania, je dôležité tieto emócie nepotláčať. „Dovolím si to cítiť a navnímam si to,“ hovorí koučka. „Potom je dôležité zistiť, ako som sa do tohto sklamania dostala,“ pokračuje. Ak sa nám podarí odhaliť pôvod našich emócií, je dôležité o nich hovoriť. „Je fajn, ak sa dá s tým človekom posadiť a otvoriť rozhovor o tom, ako som sa cítila.“

Napriek komunikácii, niekedy nedokážeme podobným nepríjemnostiam zabrániť. Vtedy je veľmi dôležité postaviť sa znova na nohy. Doprajte si čas na uzdravenie, nechajte veci plynúť a neutápajte sa v negatívnych pocitoch viac, ako je nevyhnutné. „Podstatné je, nezostaňme v tom, nezastavme sa v tom a neutopme sa v tom sklamaní. Ľudia sú iba ľudia,“ podporuje Katarína Zacharová.

Nezabúdajme, že odpustenie môže priniesť uzdravenie. Pocit odpustenia je dôležitý pre obe strany. „Niekedy nás sklamú tí najbližší. A stane sa to znovu, pretože je napríklad náročné obdobie, lebo je niečo ťažké. A aj cez to si potrebujeme odpustiť. Toto je naša príležitosť, ako môžeme narásť,“ motivuje koučka a spisovateľka všetkých, ktorí podobnými pocitmi prechádzajú.

Celý rozhovor s koučkou a spisovateľkou Katarínou Zacharovou si môžete pozrieť v archíve Dámskeho klubu.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia