Listy prezidentovi

Špeciálny rozhlasový cyklus sme Vám priniesli v roku 2019, keď sme si pripomenuli 80 rokov od vzniku vojnového Slovenského štátu a 75 rokov od vypuknutia Slovenského národného povstania. Je plastickým svedectvom o tom, aká bola doba – rozpovedaná cez osobné listy ľudí vtedajšej najvyššej štátnej autorite.
V rokoch 1939-1945 napísali ľudia prezidentovi vojnového Slovenského štátu Jozefovi Tisovi tisíce listov. Tie hovoria lepšie ako čokoľvek iné o dobe, v ktorej vznikali.
Po osemdesiatich rokoch objavila zaprášené listy v Slovenskom národnom archíve americká výskumníčka Madeline Vadkerty. A dnes pátra po osudoch ich pisateľov. Medzi riadkami listov písaných v pohnutej dobe totiž nájdete celé ľudské životy a príbehy. Dejiny nie sú iba štatistiky, ale za každým číslom sa skrýva jeden človek. Čo sa stalo s ľuďmi, ktorí kedysi písali Tisovi?
Ich osudy sme rekonštruovali nielen spolu s americkou výskumníčkou Madeline Vadkerty cez jej unikátny a priekopnícky výskum. Pri ich odhaľovaní dávno zabudnutých príbehov vystupovali aj historik Ivan Kamenec z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied, ktorý je autorom prvej ucelenej monografie o holokauste na Slovensku a rovnako so spisovateľom a publicistom Petrom Juščákom, ktorý skúma fungovanie, rozdiely a podobnosti dvoch totalít 20.storočia.
Z listov čítali publicisti Eva Gergelyová a Boris Koreň.
Reláciu pripravila moderátorka Soňa Gyarfašová a zvukový majster Pavol Prelovský.

Archív relácií nájdete tu.