Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Pečienkové aj žĺtkové. Miňove kanapky na dva spôsoby
Pečienkové aj žĺtkové. Miňove kanapky na dva spôsoby

Pečienkové aj žĺtkové. Miňove kanapky na dva spôsoby

Pripravte si obľúbené chuťovky, ktoré sa nestratia na žiadnom stole.

Blíži sa predĺžený víkend a s ním aj rodinné stretnutia, posedenia s priateľmi či záhradné oslavy.

Ak chcete svojich hostí prekvapiť vynikajúcimi pochúťkami v podobe tradičných kanapiek, máme pre vás dva skvelé recepty.

Víťaz šou Pečie celé Slovensko Miňo pripravil slávnostné jednohubky na viaceré spôsoby. Podľa jeho receptu si môžete pripraviť kanapky so žĺtkovou a pečienkovou penou.

Chrumkavým jednohubkám s lahodnou penou iste nikto z prítomných neodolá.

Miňo, recept na kanapky.jpg

Čo budete potrebovať?

Základom kanapiek sú krehké krekry, na ktorých prípravu budete potrebovať:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • 200 g masla
  • 2 vajcia
  • 2 KL soli

Krekry následne zdobíte chutnými penami, kaviárom, marmeládou a ozdobami.

Plnka pečienková

  • 500 g kuracích pečienok
  • 1 veľká cibuľa
  • čerstvý tymian
  • 150 g masla
  • korenie
  • soľ
  • plátok želatíny

Žĺtková plnka

  • 4 uvarené vajcia (žĺtka)
  • 4 g sardelovej pasty
  • ocot
  • citrónová šťava
  • soľ
  • 100 g masla
  • 120 ml smotany na šľahanie
  • 100 ml smotany na šľahanie

Kaviár z červenej repy

  • šťava z nakladanej červenej repy
  • ½ čl agaru
  • 1l dobre vychladeného oleja

Cibuľová marmeláda

  • 1 veľká červená cibuľa
  • 50 g cukru
  • 50 ml červeného vína

Ozdoby

  • čerstvé mikro bylinky
  • jedlé kvety (sirôtky)
  • čerstvé ančovičky celé

Ako na to?

Všetky suroviny na cesto vymieste a na chvíľu odložte do chladničky. Vychladené a odležané cesto vyvaľkajte, povykrajujte z neho požadované tvary a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 180°C asi 15 minút.

Kým sa pečú domáce krekry, môžete si pripraviť plnku.

Pečienkovú plnku si pripravíte tak, že ošúpete, nakrájate a orestujete cibuľku spoločne s pečienkami. Orestované pečienky dochutíte soľou, korením a tymianom. Následne pridáte maslo a rozmixujete. Do hladkej hmoty pridáte napučanú želatínu.

Prípravu vajíčkovej peny začnite tým, že vyšľaháte maslo so žĺtkami. Následne pridajte soľ, korenie, sardelovú pastu, smotanu a všetko spoločne došľahajte.

Ak si chcete pripraviť cviklový kaviár na ozdobu, priveďte do varu cviklovú šťavu s agarom. Cviklovú zmes potom naberte do striekačky a do vychladeného oleja pomaly striekajte cviklovú zmes. Z tej tvarujte malé guľôčky podobné kaviáru.

Vychladené krekry môžete plniť penami a zdobiť ozdobami podľa vašej fantázie.

Dobrú chuť!

Nezabudnite – už v nedeľu o 17:45 hod. na Jednotke si budete môcť pozrieť posledný, finálový diel najsladšej šou Pečie celé Slovensko.

25 50 75 90
FOTO: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia