Úvod Novinky Zaujímavosti
Vedia o vás všetko? 3 tipy etického hackera, ako sa chrániť na internete
Vedia o vás všetko? 3 tipy etického hackera, ako sa chrániť na internete

Vedia o vás všetko? 3 tipy etického hackera, ako sa chrániť na internete

Napadol webstránky veľkých firiem aj bánk. Teraz prijal pozvanie do rádia FM, kde prezradil zopár praktických rád.

Milan Kyselica, ktorý bol hosťom v rádiu FM, pracuje ako penetračný tester. Jeho úlohou je testovanie webstránok a ich systémov, pri ktorom sa snaží odhaliť nedostatky a skryté hrozby.

Princíp spočíva v tom, že sa webstránku snaží napadnúť ešte pred tým, než sa to podarí inému, neetickému hackerovi.

Vďaka tomu, že si firma najme na testovanie etického hackera, zvyšuje mieru ochrany svojich používateľov.

Hackeri sa totiž najčastejšie snažia získať citlivé informácie o ľuďoch:

Od adresy, veku, naprieč všetkými možnými údajmi, ako sú napríklad osobné identifikátory – občiansky, pas a ďalšie dokumenty.“

Etický hacker - bezpečnosť na internete.png

Ľudia stále nie sú obozretní

Hoci sa Milan Kyselica venuje najmä veľkým firmám, všíma si aj správanie jednotlivcov na internete. Tvrdí, že ľudia stále nie sú obozretní a nestrážia si svoje citlivé údaje.

Ako sa však chrániť na internete a zabrániť útoku hackerov? Milan Kyselica sa s nami podelil o tri zaujímavé tipy, ktoré môžete začať praktizovať hneď teraz.

1. Chráňte si citlivé informácie

Medzi najčastejšie typy útokov stále patrí tzv. phishing, ktorý spočíva v rozosielaní e-mailových správ vyzývajúcich adresáta k zadaniu osobných údajov na falošnú stránku. Neraz tak ľudia naletia a prezradia svoje osobné údaje či prístupy k bankovým účtom a platobným kartám.

Kyselica zároveň odporúča, aby ľudia pri internetových platbách používali dočasnú debetnú kartu a menili aj e-mailové adresy. Je nebezpečné mať platobné údaje viazané na jednu konkrétu identitu, ktorá je ľahko zistiteľná.

2. Aktualizujte si telefón

Ak aj vy patríte k ľuďom, ktorí aktualizácie neustále odkladajú, mali by ste to rýchlo zmeniť. Kyselica totiž dôrazne odporúča pravidelnú aktualizáciu operačného systému v telefóne.

Určite treba telefón udržiavať aktualizovaný – aktualizovať operačný systém a inštalovať bezpečnostné záplaty. Taktiež to platí aj pre aplikácie,“ vysvetlil a dodal, že je dôležité aj ďalšie zabezpečenie telefónu a aplikácií.

Každá aplikácia by mala mať vlastné vstupné heslo, aby útočník nezískal absolútnu kontrolu nad telefónom.

3. Heslá meňte pravidelne, ale nie často

Dostatočne dlhé a komplexné heslo je základným predpokladom bezpečnosti. Netreba sa však spoliehať iba na jeho náročnosť, pretože šikovný hacker ho dokáže prelomiť. Kyselica tvrdí, že je vhodné meniť ho raz za pol roka či rok.

Časté menenie hesla však vedie k štandardizácii a človek to začne flákať, začne tam mať vzorce. Čiže z veľkého počtu hesiel je možné zistiť, ako človek funguje a čo používa na vytváranie hesiel,“ dodáva.

Viac zaujímavých informácií o bezpečnosti v digitálnom svete a etickom hackovaní sa dozviete v relácii Ráno na eFeMku, kde nájdete celý rozhovor s Milanom Kyselicom.

FOTO: Unsplash

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia