Úvod Novinky Filmy a seriály
Nešťastné manželstvo a tajné tetovanie. Toto ste o Sissi netušili
Nešťastné manželstvo a tajné tetovanie. Toto ste o Sissi netušili

Nešťastné manželstvo a tajné tetovanie. Toto ste o Sissi netušili

Milovala šport, cestovanie a bola posadnutá krásou. Aká bola skutočná cisárovná?

Už dnes 29. marca o 17:15 hod. si môžete vychutnať prvú časť rakúsker romantickej trilógie v hlavnej roli s Romy Schneider.

Cisárovná Sissi film s Romy Schneider

Viete, aká bola skutočná cisárovná Sissi? Spoznajte jej radosti aj slabosti.

Manželstvo vymenila za šport a cestovanie

Hoci sa manželstvo cisárovnej Sissi a Františka Jozefa dodnes považuje za rozprávkové, skutočnosť bola iná. Ich vzťah sa síce začal ako z romantického príbehu, postupne však vyprchala vášeň aj romantika a zostali len povinnosti a prísne pravidlá.

Cisárovná Sissi v takomto zväzku nebola šťastná a začala unikať. Povráva sa, že svojmu manželovi dokonca dovolila, aby si našiel milenky. Ona našla útechu v cestovaní, ktoré ju celkom pohltilo. Na gréckom ostrove Korfu si dala postaviť rozprávkové letné sídlo, v ktorom trávila každú voľnú chvíľu.

Cisárovná Sissi film s Romy Schneider

Okrem toho milovala jazdu na koni, čo bolo v tej dobe spoločensky takmer neprijateľné. Cisárovná sa neraz smiala, že ak by nebola panovníčkou, bola by profesionálnou jazdkyňou.

Jej posadnutosť krásou viedla k anorexii

O Sissi je známe, že trpela poruchami príjmu potravy. Mladá cisárovná bola posadnutá vlastnou krásou a dokonalou postavou. V paláci si dokonca nechala zariadiť súkromnú telocvičňu.

Cvičením trávila hodiny a jedla len toľko, aby neskolabovala. Jej psychické problémy boli spôsobené najmä stresom a zúfalstvom, ktoré ako cisárovná zažívala.

Okrem postavy si dávala záležať aj na svojich dlhých vlasoch. Každý deň si ich nechávala česať, vypadnuté vlasy si prezerala jeden po druhom. Umývanie vlasov bolo celodennou aktivitou, ktorú malo na starosti niekoľko komorných.

Tajné tetovanie šokovalo cisára

Sissi milovala dobrodružstvo a slobodu. Jej voľnomyšlienkárske správanie bolo častým zdrojom konfliktov medzi ňou a jej svokrou. Tá nesúhlasila so správaním cisárovnej natoľko, že jej dokonca zakázala vychovávať deti.

Utrápená Sissi už nemala žiaden dôvod zostávať v paláci a stále častejšie sa vydávala na rozbúrené more.

Keď mala cisárovná 50 rokov, rozhodla sa pre odvážny krok – na rameno si nechala vytetovať maličkú kresbu kotvy, ktorá symbolizovala more a voľnosť.

Nenechajte si ujsť prvú čast trilógie o cisárovnej Sissi už 29. marca o 17:15 hod. na Jednotke.

25 50 75 90
FOTO: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia