Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel Josef Laufer. Česká legenda mala 84 rokov
Zomrel Josef Laufer. Česká legenda mala 84 rokov

Zomrel Josef Laufer. Česká legenda mala 84 rokov

Šoumen, spevák, herec, moderátor so španielskými koreňmi žil štyri roky v umelom spánku.

Ako informoval Český rozhlas, vo veku 84 rokov zomrel Josef Laufer v sobotu večer 20. apríla. Narodil sa 11. augusta v roku 1939 vo Francúzsku pod celým menom Don José Francisco Peréz Rodriguez de Montagnes de Laufer. Mama bola Španielka a otec pochádzal z Česka Maxim Laufer, ktorý pôsobil ako interbrigadista v Španielsku počas občianskej vojny. Otec mal židovský pôvod a väčšina rodiny preto zahynula v čase 2. svetovej vojny.


Zmena programu na Dvojke

RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí herca a speváka Josefa Laufera. Jeho výraznú osobnosť si pripomenieme na Dvojke v nedeľu 21. apríla večer o 20:10 h v relácii Anjeli strážni.

Od marca 2020 bol Josef Laufer v umelom spánku potom, ako sa skomplikoval banálny zákrok srdcovej chlopne, kedy mu na chvíľu prestalo fungovať srdce. Po štyroch mesiacoch sa čiastočne precitol a rodine svitla nádej, že sa z kómy preberie, ale nestalo sa tak. O otcov život bojovala jeho dcéra Ester, ktorá odmietala roky otca odpojiť od prístrojov.

V detstve túžil Josef Laufer byť podľa otcovho vzoru lekárom, alebo chcel byť kazateľom: „Keď ma mama vzala do kostola, tak farár hovoril k čumiacemu davu. Fascinovalo ma, ako naňho všetci pozerali s otvorenými ústami. To sa mi páčilo, preto som asi neskôr prešiel k herectvu.“


Český šoumen vyrastal počas 2. svetovej vojny vo Veľkej Británii, kde jeho otec pôsobil opäť ako vojenský lekár v kráľovskom letectve u bojových letcoch z radov RAF. Do Československa sa rodina prisťahovala v roku 1947, kde otec Max pôsobil ako detský ortopéd. Pre svoj za komunistov nepreferovaný zahraničný pôvod sa Josef Laufer najprv za totality vyučil v Tesle vo Vrchlabí. Traduje sa, že počas vojenskej služby na Slovensku začal pôsobiť v ochotníckom divadle, kde začal hrať aj režírovať.

Gentlman v prvom muzikále

Po základnej vojenskej službe hosťoval v divadle ABC a podarilo sa mu študovať DAMU. Živil sa aj ako prekladateľ a tlmočník zo španielčiny. Založil hudobnú skupinu Golem a účinkoval v prvom českom muzikále Gentlmeni. Vo filme debutoval v kultovom muzikálovom filme Starci na chmelu v roku 1964. Účinkoval v pražskom legendárnom divadle Rokoko, v Hudobnom divadle v Karlíne a spieval aj s orchestrom Karla Vlacha, či spolupracoval so skupinou Olympic.


Po roku 1965 sa začal čoraz viac presadzovať v Československej televízii napr. aj v seriáloch, z tých novších v známom Cirkus Humberto. Spieval, hral, režíroval, písal scenáre a texty piesní. Vďaka tomu, že plynule hovoril anglicky, španielsky a nemecky využíval tieto schopnosti aj na účinkovanie v zahraničí. V roku 1969 sa oženil s kostýmovou výtvarníčkou Irenou Greifovou, s ktorou mal dcéru Ester. Manželka Irena zomrela v decembri 2022, o čom sa však Josef Laufer pre umelý spránok nedozvedel.

Umenie Josefa Laufera poznáme nielen z filmového a televízneho prejavu, ale aj z rozhlasových nahrávok, či najmä zo známeho hitu Sbohem, lásko, ja jedu dál, ale aj z mnohých ďalších piesní ako Juliána, Artista, Mária a i. Po roku 1989 sa ako všestranný talent uplatnil v celej rade muzikálov ako Hamlet, Galileo, Pokrvní bratia, Jekyl a Hyde, ale poznáme ho aj z postavy Lea Kohna vo filmovej sérii režiséra Zdeňka Trošku Kameňák.

25 50 75 90
Český rozhlas, novinky.cz, CNN Prima News, ČTK, TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia