Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel rozprávkár Ján Uličiansky. Zanechal výrazné stopy v detských dušiach
Zomrel rozprávkár Ján Uličiansky. Zanechal výrazné stopy v detských dušiach

Zomrel rozprávkár Ján Uličiansky. Zanechal výrazné stopy v detských dušiach

Spisovateľ a dramaturg Slovenského rozhlasu mal 68 rokov. Svet dobra detskej fantázie bude žiť v srdiach jeho čitateľov ďalej.

Do Slovenského rozhlasu sa 3. mája dostala smutná správa o úmrtí spisovateľa, dramaturga, režiséra, scenáristu, vysokoškolského pedagóga na VŠMU v Bratislave a člena Rady RTVS Jána Uličianskeho.

Celé desaťročia bol pevnou súčasťou rozhlasového vysielania. V rokoch 1988 až 2008 bol šéfdramaturgom Hlavnej redakcie pre deti a mládež v Slovenskom rozhlase v Bratislave. Patril k zakladateľom festivalu rozhlasovej tvorby pre deti a mládež Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase, rozhlas v knihe.

20211004_02_Uliciansky_Jan_vychovne_rozpravky.mp4.mp4.mp4

Zmena vysielania v rádiách

Rádio Slovensko mu vzdá úctu v piatok 3. mája po 16 h v popoludňajšom vysielaní.

V Rádiu Devín večer 3. mája ponúknu poslucháčom z jeho rozsiahlej rozhlasovej tvorby hru Ústa pravdy.

V sobotu 4. mája si na Rádiu Devín vypočujte o 9 h rozprávkovú hru Oriešková rozprávka.

V nedeľu 5. mája odvysiela Rádio Devín o 12 h rozhlasovú hru Čakanie na Nežnú: Kľúče.

A takisto v nedeľu 5. mája odvysiela Rádio Devín o 15 h rozhlasovú hru Dotyky Nežnej: Aréna Verona.

V nedeľu 5. mája odvysiela o 17:05 h Rádio Regina Jána Uličianskeho rozhlasovú hru pre mládež Grécky cyklus.

Počas štátneho sviatku 8. mája počúvajte v Rádiu Devín jeho rozhlasový muzikál Potlesk.

Dvojka zmena programu

V televíznom vysielaní si osobnosť Jána Uličianskeho pripomenieme na Dvojke v sobotu 4. mája o 16:55 h televíznym filmom Obrus s monogramom.

Na Dvojke v ten istý deň 4. mája si pozrite o 18:20 h portrét Ako ich nepoznáme.

Medzinárodná porota - JÁN ULIČIANSKY (SLOVENSKO)

Výrazné stopy autora

Dramatický autor, ale najmä spisovateľ pre deti a mládež, scenárista, režisér Ján Uličiansky zanechal v Slovenskom rozhlase po sebe výrazné stopy, po ktorých sa vydajú do ríše fantázie a dobra ešte iste mnohé ďalšie generácie detí.

Rozprávkár Ján Uličiansky sa narodil 29. októbra 1955 v Bratislave, pričom dramaturgiu a réžiu bábkového divadla vyštudoval na DAMU v Prahe v rokoch 1975 až 1979. Potom sa sedem rokov profesionálne venoval réžii v Bábkovom divadle v Košiciach.

Jeho bohatá detská tvorba bola ocenená v roku 2004, keď sa dostal na listinu nominovaných spisovateľov na Cenu H. Ch. Andersena. Stal sa držiteľom Čestnej listiny IBBY za knihu Pán Prváčik a aj najvyššieho ocenenia tvrocov pre deti Ceny Trojruža (1998). V roku 2016 dostal cenu Literárneho fondu za celoživotné dielo v oblasti rozhlasovej tvorby.

Ján Uličiansky sa stal prezidentom národnej sekcie Medzinárodnej únie pre detskú knihu (IBBY, International Board on Books for Young People), mimovládnej organizácie UNESCO. Od roku 1991 pôsobil ako vysokoškolský pedagóg a profesor na VŠMU v Bratislave.

Spisovateľ Ján Uličiansky je autorom mnohých známych rozprávkových kníh pre deti ako Adelka Zvončeková, Snehuliacke ostrovy, Máme Emu, Veverička Veronka, Drak Plamienok, Pán Prváčik, Podivuhodné príbehy siedmich morí, Čarovný chlapec, Tri hádanky (o bábkovom divadle), Kocúr na kolieskových korčuliach, Štyria škriatkovia a víla, Malá princezná, Analfabeta Negramotná, Leonardo, kocúr z ulice a ďalších diel.

25 50 75 90
Foto: RTVS, TASR, SITA

Živé vysielanie ??:??

Televízia