Úvod Novinky Filmy a seriály
Nespoznateľný De Niro vo filme Nepodplatiteľní
Nespoznateľný De Niro vo filme Nepodplatiteľní

Nespoznateľný De Niro vo filme Nepodplatiteľní

Nenechajte si ujsť kultový film zobrazujúci kriminalitu v období americkej prohibície.

Príchod septembra väčšinou symbolizuje ako koniec leta, tak aj návrat k povinnostiam, ktoré sme počas horúcich dní nechávali na neskôr. Za to pravidelné vysielanie kultových filmov na Jednotke pokračuje a prichádza s ďalšou snímkou, ktorej nestarnúca kvalita baví viacerých až dodnes.

Už tento piatok odvysiela RTVS jedinečný film z obdobia americkej prohibície, ktorý bol inšpirovaný skutočnými udalosťami, Nepodplatiteľní. Krimithriller americkej produkcie vznikol v roku 1987 režisérom Brianom De Palma, ktorého filmografia obsahuje známe tituly ako Zjazvená tvár, Carlitova cesta alebo Mission: Impossible.

V hlavných úlohách sa predstavili Kevin Costner, Sean Connery, Charles Martin Smith alebo fantastický Robert De Niro v role obávaného Al Caponeho.

Nepodplatiteľní 2.png

Po prijatí zákona zakazujúceho výrobu a predaj alkoholických nápojov, nastala v USA v dvadsiatych rokoch éra prohibície, ktorá bola zároveň aj érou vzostupu mocných zločineckých gangov, ktoré mali z nelegálneho alkoholu veľmi výnosný obchod. Hlavou najmocnejšieho z nich bol známy chicagsky mafián Al Capone. Na druhej strane stoji mladý a ambiciózny policajt plný ideálov Eliot Ness spolu s jeho skupinou jediných nepodplatiteľných policajtov.

Kto bol Al Capone?

Alphonse Gabriel Caponi, známy ako Al Capone je považovaný za typického predstaviteľa mafiánskeho bossa v 20. rokoch minulého storočia. Narodil sa v roku 1899 americkým prisťahovalcom z talianskeho Neapola. Ako vždy problémové dieťa sa postupne predieral do centra organizovaného zločinu, kde si získal povesť veľmi tvrdého človeka.

Časom opustil New York a presťahoval sa do Chicaga, kde sa včlenil do miestneho podsvetia a zaujal miesto vtedajšieho bossa. Netrvalo dlho a ovládol americký stredozápad. Obdobie prohibície doprialo jeho nelegálnemu obchodu s alkoholom. Na výplatnej páske mal takmer 700 ľudí z čoho 60% z nich tvorila chicagská polícia.

Film sa dodnes teší veľkej obľube ako u kritikov, tak aj u divákov. Získal viacero nominácii na cenu Akadémie ako za skvelé kostými, geniálnu hudbu Ennia Morriconeho, tak za fantastický výkon Seana Conneryho, ktorý si ako jediný odniesol pozlátenú sošku Oscara.

Kultový krimithriller Nepodplatiteľní už tento piatok o 22:15 na Jednotke.

Foto: Paramount Pictures

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia