Úvod Novinky Filmy a seriály
Vojnový film Signum Laudis na Jednotke
Vojnový film Signum Laudis na Jednotke

Vojnový film Signum Laudis na Jednotke

Nenechajte si ujsť československú klasiku od Martina Hollého.

Už túto nedeľu odvysiela RTVS československý film z prostredia prvej svetovej vojny, Signum Laudis. Táto vojnová klasika bola nakrútená v roku 1980 režisérom Martinom Hollým, ktorého filmografia tvorí diela ako Medená veža, Orlie pierko, Noční jazdci alebo Smrť šitá na mieru.

V hlavných úlohách sa predstavili Vlado Müller ako ikonický kaprál Hoferík, Josef bláha, Ilja Pachař alebo Radovan Lukavský.

Príbeh filmu sa odohráva počas posledných dní prvej svetovej vojny na ruskom fronte. Časom sa zoznamujeme s rozličnými postavami rusko-uhorskej armády a predovšetkým s ústredným kaprálom Hoferikom. So svojou jednotkou sa ocitá v rozpornej situácii, ktorá je v ostrom protiklade s jeho presvedčením a osobnými ambíciami a jej rozuzlenie tvorí ústrednú líniu tejto autenticky vykreslenej snímky.

Skvelý vo všetkých stránkach

Samotná dokonalosť filmu nespočíva len vo výstižnom napísaní postáv a v hereckých výkonoch, ale aj vo svojich ostatných zložkách. Či už je reč o pôsobivo autentickej kamere, fantastickej hudbe alebo v neposlednom rade o režijnej práci samotného režiséra Martina Hollého.

Signum laudis je vojnové dielo, ktoré prekračuje svoje žánrové vymedzenie. Martin Hollý prostredníctvom tohto filmu nadobudol istý druh univerzálnosti, ktorým nám poskytuje desivý pohľad na dno ukryté v človeku.

Film Signum laudis vysielame 22.8. o 16:10 hod. na Jednotke.

Foto: Bontonfilm

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia