Úvod Novinky Filmy a seriály
3 veci, ktoré robia film Collateral dokonalým
3 veci, ktoré robia film Collateral dokonalým

3 veci, ktoré robia film Collateral dokonalým

Nenechajte si ujsť napínavý thriller s Tomom Cruisom v hlavnej úlohe. Už tento piatok na Jednotke.

Leto sa pomaličky končí, teplé dni vystriedalo nečakané ochladenie, búrky a dážď. K takýmto dňom nesmie v žiadnom prípade chýbať pravidelné vysielanie kvalitných filmov na Jednotke, ktorých obľuba im zaistila nestarnúci titul kultu.

Do tohto zoznamu môžeme rozhodne zaradiť aj snímku Collateral.

Keď sa zamyslíme nad týmto filmom, okamžite nám príde na myseľ strhujúci triler, ktorého dynamika pohne skutočne s každým.

Snímku nakrútil v roku 2004 obľúbený tvorca Michaelom Mannom, režisér ktorého tvorbu ako Heat, Posledný mohykán alebo Letec by mal poznať každý filmový nadšenec.

Toto sú tri základne veci, prečo je filme Collateral úplne dokonalý:

1. Scenár

Jeden z hlavných dôvodov, prečo sa Michael Mann rozhodol režírovať tento film, bol dynamický scenár Stuarta Brattieho, ktorý dokonale vykresľuje plnohodnotný príbeh v priebehu veľmi krátkeho času.

Už samotný námet mu pripomenul priebeh tretieho dejstva v divadle. Páčilo sa mu, že nenahliadame do minulosti hlavných postáv, ale len prežívame moment súčasnosti a sme informovaní len o tom, čo je v danom momente podstatné.

2. Obsadenie

Postavu Vincenta, nájomného vraha, ktorý obdržal misiu, aby na objednávku odstránil päť osôb, stvárnil fantastický Tom Cruise.

Pôvodne chceli tvorcovia, aby postavu Vincenta stvárnil niekto starší. Vo veľmi úzkom výbere o rolu sa nachádzal aj herec Russell Crowe.

Charakter Maxa, šoféra taxíku, ktorého si Vincent najme na celú noc, aby ho odviezol na miesta svojich misií, stvárnil oscarový herec Jammie Foxx. Do úlohy takisto tvorcovia zvažovali známeho herca Adam Sandler.

3. Vizuálny aspekt

Je samozrejmé, že tvorba Michaela Manna vďaka jeho predošlým projektom je zárukou nadpriemernej kvality, a to spoločne aj s kameramanom Paulom Cameronom.

Ich vzájomná chémia obrazovej zložky vytvorila dokonalú atmosféru žiarivého nočného prostredia Los Angeles, ktorá disponuje rovnakou hĺbkou ako samotné postavy.

Spoločná synchronizácia kľudnejších záberov v taxíku a dynamických akčných scén nikdy nenudia a stiahnu diváka do príbehu ako tretiu osobu, ktorá prežíva spoločný večer s Vincentom a Maxom.

Film Collateral už v piatok 20. augusta o 22:20 hod na Jednotke.

Foto: 2004 DreamWorks Pictures

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia