Úvod Novinky Osobnosti
Ľubo Bajaník je doktor. Vymení moderátorskú stoličku?
Ľubo Bajaník je doktor. Vymení moderátorskú stoličku?

Ľubo Bajaník je doktor. Vymení moderátorskú stoličku?

Pri písaní dizertačnej práce získal doteraz nepublikované informácie, napríklad o Nežnej revolúcii na pôde televízie.

Divákom sa prihovára počas večerných Správ RTVS aj zo stoličky moderátora populárno-náučnej diskusie SK Dejiny o objavovaní zlomových okamihov našich dejín.

Moderátor, vyštudovaný historik a držiteľ dvoch ocenení OTO Ľubo Bajaník sa s nami podelil o svoj najnovší úspech – doktorský titul (PhD.). 

Režisér%20Filip%20Fabian,%20Ľubomír%20Bajaník%20a%20Dušan%20Buran,%20Foto%20Milan%20Krupčík.jpg Pri nakrúcaní relácie SK Dejiny.


Hoci vyštudoval kombináciu angličtina-história, už vyše dvadsať rokov pôsobí v televízii, kde v 90. rokoch minulého storočia začínal ako hlásateľ.

A práve o Slovenskej televízii v období 90. rokov je aj jeho dizertačná práca. „Snažil som sa hľadať vzájomné vplyvy medzi dejinami Slovenskej televízie a takzvanými veľkými dejinami, teda dramatickou spoločensko-politickou realitou v 90. rokoch 20. storočia," priblížil. Podľa jeho slov by práca a poznanie tejto kapitoly dejín STV mohli byť prínosom aj pri diskusiách o budúcnosti RTVS.

Historik aj novinár v jednom

A ako mu pri písaní práce pomohlo, že vyštudoval históriu? „Bol som historik aj novinár v jednom. Veď okrem výskumu prameňov som absolvoval nejeden prínosný rozhovor a podarilo sa mi získať doteraz nepublikované a málo známe informácie, napríklad o Nežnej revolúcii na pôde televízie."

Dizertačka je podľa neho stále len náčrtom, hoci ide o dielo, aké doteraz neexistovalo. Tvrdí, že poňať všetky deje, osobnosti a relácie je takmer nemožné.

Vo výskume a v rozširovaní diela chcem pokračovať a možno ju vydať knižne," hovorí moderátor, ktorý si vie predstaviť, že by kniha vyšla napríklad 3. novembra 2021 pri príležitosti 65. výročia začiatku prvého televízneho vysielania na Slovensku.


Obľúbený moderátor ako učiteľ

V rámci doktorandského štúdia Ľubo Bajaník učil budúcich novinárov. Študenti žurnalistiky na Univerzite Komenského vďaka nemu spoznávajú RTVS „zvnútra" – ukázal im, ako vyzerajú vysielacie štúdiá, strižne, spravodajský newsroom či réžia, ale hlavne, v čom spočíva každodenná práca novinára.

prezidentské voľby.jpg S moderátorskou kolegyňou Martou Jančkárovou počas prezidentských volieb 2019.

Doktorský titul už dosiahol, no svoje skúsenosti by moderátor chcel aj naďalej odovzdávať študentom. Preto sa podľa jeho vlastných slov spolupráca s katedrou žurnalistiky zrejme nekončí. „Veď štúdio a štúdium majú k sebe blízko, minimálne majú blízke skloňovanie," dodáva s úsmevom.

Moderátorské kreslo sa však za stoličku za katedrou nadobro vymeniť nechystá. „Práca v RTVS je prvoradá a obohacuje ma," ubezpečil Ľubo Bajaník.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia