Úvod Novinky Osobnosti
Valábik o zákulisí práce v RTVS: Štúdio mi vyhovuje viac
Valábik o zákulisí práce v RTVS: Štúdio mi vyhovuje viac

Valábik o zákulisí práce v RTVS: Štúdio mi vyhovuje viac

Hokejový expert RTVS známy trefnými analýzami, dobrými postrehmi, obľúbený spolukomentátor a v neposlednom rade bývalý hokejista Boris Valábik.

Už druhé leto cestuje ako vodič červenej dodávky a moderátor relácie S úsmevom po Slovensku, ktorú RTVS opäť prinesie na obrazovku túto jeseň.

Teraz je šou ešte o niečo zaujímavejšia ako minulý rok. Nemáme cestovanie rozdelené na kraje ako minulý rok. Boli sme na Zemplíne, v Liptove, na Orave, v Bardejove..." naznačil.

Vidím veľa zaujímavých miest, Slovensko je veľmi pekné. Počas kariéry som sa vrátil v lete domov, oddychoval, ale nebol čas spoznávať našu krajinu a teraz to doháňam. Vstávame skoro, ale je skvelé tešiť sa na to, čo deň prinesie," vraví a cítiť z neho nadšenie.

boris_dodavka.png

Na nakrúcaní druhej série šou S úsmevom po Slovensku

Dovolenka na prácu

Nakrúcanie je nahustené. „Vstávame skoro ráno, celý deň cestujeme, ale aspoň nevymeškám toľko z práce," povedal.

Na nahrávanie si Boris Valábik berie dovolenku, keďže v RTVS nepracuje na plný úväzok. „Moja stála robota je na polícii, beriem to ako jedinú a primárnu prácu, ale už sa čiastočne cítim ako RTVS človek. Spája ma s vami nielen komentovanie, ale teraz aj relácia S úsmevom po Slovensku," vyznal sa.

Široké portfólio

Valábik je veľmi rád, že je o neho záujem v televízii a to nielen v redakcii športu, ale vďaka relácii S úsmevom po Slovensku aj v inom type programu. „Po kariére som rád, že sa mi podarilo rozšíriť portfólio."

Najhoršie vraj je, keď športovci myslia len na oddych a po hektickom športovom živote si nenájdu inú náplň. „Práca v televízii by ma vždy bavila, ale som rád, že spolupracujem s takou inštitúciou, ako je RTVS. Som za to vďačný. Sú to veľmi zaujímavé veci." S odstupom času sa na život počas hokejovej kariéry pozerá ako na bublinu, keď nevnímal nič iné ako hokej. „Nechcel by som, aby sa mi stalo znova."

60402101_2215359901885357_7800891877875515392_o.jpg

Na hokejových MS v Košiciach bol o selfie s Valábikom veľký záujem

Z hokejového experta RTVS cítiť nadšenie, ale aj skromnosť. „Vnímam to opatrne. Nechcem sa stále strachovať, či bude záujem o Valábika. Zažil som to počas hokejovej kariéry, keď som sa každoročne obával, či o mňa nejaký tím prejaví záujem. To mi teraz nechýba. V polícii vidím istotu."

Minuloročnú dovolenku trávil na hokejovom šampionáte v Košiciach, tento rok mal ísť do Lausanne s výpravou RTVS sledovať zápasy reprezentácie Slovenska. Hokejový šampionát však zrušila pandémia. Aj v tomto našiel bývalý hokejista s 80 štartmi v NHL pozitívum.

„Keď si beriete voľno na prácu, zostáva menej dovolenky na oddych. Aj vďaka nešťastnej korone veľa projektov odpadlo a tak sa to dá skĺbiť." Ale nie na všetko si treba vybavovať voľno - podcast Boris a Brambor, ktorý nahráva spolu s Mariánom Gáboríkom, pripravujú cez víkendy a aj hokej vysiela RTVS väčšinou v nedeľu. „Zatiaľ to nie je tak, že by som padal na ústa a nezvládal to."

59748323_2206653506089330_3033282955872043008_o.jpg

Maximálne sústredenie. Boris Valábik pár sekúnd pred priamym prenosom

Deľba práce v televízii

Pri komentovaní hokejových prenosov sa Boris Valábik strieda s ďalšími exhokejistami, najčastejšie s Rasťom Konečným. Rozpis im vždy posiela tímlíder RTVS pre priame prenosy Pavol Gašpar. „Samozrejme, berie do úvahy, ak máme niečo alebo by sme to daný víkend chceli mať bližšie domov," opísal s tým, že ak sa napríklad vysiela z Nitry, spolukomentovanie si berie on. Po kariére profesionálneho hokejistu sa totiž vrátil do rodnej Nitry. „Nedávalo by zmysel cestoval do Bratislavy a zároveň Rasťo Konečný by cestoval z Bratislavy do Nitry," zamyslel sa Valábik.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vtipná analýza experta RTVS

Má radšej spolukomentovanie na štadióne alebo prípravu analýz v štúdiu v Mlynskej doline? „Mne viac vyhovuje štúdio, keď sa môžem pohrať s analýzami, Rasťovi viac vyhovuje spolukomentovanie. Dopĺňame sa," prezradil obľúbený spolukomentátor.

Valábika draftovala v NHL Atlanta, hrával v nižších súťažiach v zámorí, v profilige za Thrashers nastúpil v 80 zápasoch. Predstavil sa aj v Česku, na Slovensku či v kazašskej lige. Pre opakované problémy s kolenom ukončil v roku 2015 vo veku 29 rokov kariéru a začal sa venovať štúdiu na policajnej akadémii.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Boris Valábik v relácii S úsmevom po Slovensku


autor: Jozef Kotris

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia