Úvod Novinky Šport
Pravda o dopingu v krasokorčuľovaní: Má zmysel trestať ho?
Pravda o dopingu v krasokorčuľovaní: Má zmysel trestať ho?

Pravda o dopingu v krasokorčuľovaní: Má zmysel trestať ho?

Čo vlastne spôsobuje použitie zakázaných látok pri disciplíne, kde budovanie svalovej hmoty nezohráva takú významnú úlohu ako napríklad pri silových športoch?

Svetová antidopingová agentúra zverejnila tento týždeň zoznam zakázaných látok pre športovcov. Na ňom sa nachádza aj liek na srdce, ktorý našli počas ZOH 2022 v Pekingu vo vzorke ruskej krasokorčuliarky Kamily Valijevovej spolu s ďalšími dvoma liekmi na srdce.

Kvôli tomuto škandálu dodnes neodovzdali medaily v súťaži družstiev, kde ruským športovcom výkon vtedy pätnásťročnej hviezdy výrazne dopomohol k víťazstvu.

Doping alebo nešťastná náhoda?

Valijevovej tím sa bránil. Tínedžerke sa podľa nich mohla látka dostať do tela, keď sa napila z pohára starého otca. Ten pravidelne užíva daný liek na srdce.

Proti takémuto scenáru sa však ohradili experti na doping. Tento liek je totiž vo forme tabliet či kapsúl. „Valijevin starý otec by ho teda musel rozdrviť a nasypať do vody,“ povedal pre Newsweek Oliver Catlin, odborník na doping.

Otázne je tiež, prečo mala vrcholová športovkyňa v tele ďalšie dva lieky. Podľa matky krasokorčuliarka jeden z nich brala kvôli problémom so srdcom. Prítomnosť tretieho nikto nevysvetlil.

Kamila Valijevová

Majsterka Európy Kamila Valijevová.

Má doping v krasokorčuľovaní vôbec zmysel?

V krasokorčuľovaní veľa závisí doslova od toho, „ako sa dnes korčuliar vyspal“. Aj tí najlepší šampióni majú zlé jazdy plné pádov.

Navyše, známka za program nie je len technické skóre, kde sa hodnotia skoky, piruety a náročnosť krokových pasáží. Záleží napríklad aj na choreografii a interpretácii hudby.

Mohlo by sa teda zdať, že doping pri športe akým je krasokorčuľovanie, nemá zmysel.

Nespravodlivá výhoda

Doping však môže zvýšiť výkonnosť krasokorčuliara niekoľkými spôsobmi, v závislosti od použitej látky. Niektoré lieky zvyšujúce výkonnosť môžu zlepšiť fyzickú silu a vytrvalosť, čo korčuliarom umožňuje predvádzať náročnejšie skoky a piruety s väčšou ľahkosťou.

Problémom sú tiež mnohé lieky na srdce. Tie pomáhajú znížiť únavu počas programov. Okrem toho môžu športovci používať tieto látky na zvýšenie vytrvalosti. Práve zvýšenie vytrvalosti experti skloňovali s trojkombináciou, ktorú odhalil Valijevovej dopingový test.


Korčuliar, ktorý použil zakázanú látku, má potom voči ostatným nespravodlivú výhodu. Pri športe, kde je dôležité neustále opakovanie programov a jednotlivých prvkov.

Čím viac energie má krasokorčuliar, tým viac štvoritých skokov môže zopakovať na tréningu. A keď ich stále opakuje, na súťaži si je potom istejší, padá menej.

Navyše, keď je už rutina „vyšperkovaná“ z technickej stránky, môže sa zamerať na viac kreativity. To znamená, že protivníci, ktorí zakázané látky neužili, majú hneď dve nevýhody.

Budúcnosť

Pätnásťročnej Ruske síce dovolili na olympiáde súťažiť, keďže deti sú „chránené osoby“, no napokon podľahla tlaku a zlato v súťaži žien sa nekonalo.

Kamila Valijevová jednoznačne nie je ani prvá ani posledná krasokorčuliarka, ktorá mali problémy s dopingovými testami. Jej prípad však vyvolal celospoločenskú debatu a otvoril otázku: Čo sa dá robiť, aby sa zabránilo podobným situáciám?

Jedným z riešení je vzdelávať športovcov a trénerov o nebezpečenstvách dopingu. Je tiež dôležité, aby atléti vedeli, čo robia a mali zodpovednosť sami za seba. Aj z toho dôvodu Medzinárodná korčuliarska únia zdvihla vekovú hranicu.

Majstrovstvá s RTVS

Prvú veľkú európsku súťaž s vekovým limitom budú diváci RTVS môcť sledovať už od 25. 1. 2023 do 29. 1. 2023. V tom čase si nezabudnite zapnúť online vysielanie Majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní 2022 na kanáli RTVS :ŠPORT alebo sledovať na televíznych obrazovkách.

25 50 75 90
SITA/AP

Živé vysielanie ??:??

Televízia