Úvod Novinky Filmy a seriály
Rozprávka Tri zlaté dukáty je pre Marianu Čengel Solčanskú najvtipnejšia
Rozprávka Tri zlaté dukáty je pre Marianu Čengel Solčanskú najvtipnejšia

Rozprávka Tri zlaté dukáty je pre Marianu Čengel Solčanskú najvtipnejšia

Novú vianočnú rozprávku mal pripraviť režisér Stanislav Párnický, čo už, žiaľ, nestihol.

A tak vianočnú rozprávku Tri zlaté dukáty pripravila režisérka a scenáristka Mariana Čengel Solčanská . Jednotka ju uvedie v televíznej premiére na Štedrý večer 24. decembra o 20:10 h.

Láska porazí zlo a chamtivosť

Mariana Čengel Solčanská-TASR - Michal Svítok.jpg

Štedrovečernú televíznu rozprávku ako klasický príbeh o boji dobra so zlom s typickými charaktermi a vzťahmi, odohrávajúci sa nie na kráľovskom dvore, ale v dedinskom prostredí - mal pôvodne nakrútiť režisér Stanislav Párnický , ale, žiaľ, vo veku 77 rokov navždy odišiel do filmového neba.

Réžie a scenára sa po jeho predčasnom odchode ujala Mariana Čengel Solčanská , ktorá rozprávku pripravila ako klasický rodinný príbeh a v ňom láska porazí zlo a chmativosť:

„Táto rozprávka je pre mňa špeciálna hlavne tým, že je dedičstvom po mojom pedagógovi, ktorý mi zmenil život. Nikdy som nezdedila nič významnejšie a dojímavejšie ako toto dielo.

Odlišuje sa v tom, že je jednoznačne najvtipnejšia, mala som z toho obrovskú radosť. A je folklórna, takže konečne som mohla robiť to, čo som vždy chcela. Som dieťa odchované na Ťapákových filmoch, takže tá ľudovosť a zemitý naturel hlavných postáv tentoraz úplne vyplával na povrch.“

V rozprávke sa predstavia mladí slovenskí herci Katarína Krajčovičová a Ladislav Bédi .

Zahrali si po boku hereckých kolegov Jozefa Vajdu , Jany Hubinskej Michala Isteníka, Ondreja Kovaľa, Juraja Hrčku, Mariána Labudu ml., Jitky Čvančarovej, Lukáša Pelča a ďalších.

Čas nádejí prichádza

Čas nádejí

foto: Mayo Hirc

Seriálovou novinkou bude titul Čas nádejí. Osemdielny seriál v réžii Jána Sebechlebského   začne RTVS vysielať od 7. januára.

Historický seriál mapuje osudy slovenskej rodiny v priebehu rokov 1914 až 1951 a jeho bližšiu charakteristiku priblížili tvorcovia slovami:

„V dramatickom príbehu plnom emócií a napínavých zvratov má divák možnosť sledovať najvýznamnejšie historické míľniky nášho národa, prvú svetovú vojnu a rozpad Rakúsko-Uhorska, vznik Československej republiky, druhú svetovú vojnu, Slovenské národné povstanie či február 1948.“

Napínavé autentické príbehy

predstavenie-Vianoce-RTVS

Seriálovú novinku bude RTVS od Nového roku vysielať na Jednotke od 7. januára každú nedeľu o 20.30 h .

V réžii Jána Sebechlebského sa v hlavných úlohách predstavia Dominika Morávková-Zeleníková a Daniel Žulčák .

Programové novinky RTVS tak potešia rodiny s deťmi na Vianoce a po Novom roku zasa milovníkov autentických príbehov v napínavom seriáli.

V seriáli uvidia diváci aj Róberta Siposa, Zuzanu Mauréry, Martina Šalacha, Mateja Landla, Katarínu Krajčovičovú, Judit Pecháček, Juraja Hrčku, Michala Režného, Petra Kočiša, Adyho Hajdu a ďalších.

25 50 75 90
Zdroj: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia