Zaujímavé názory na to, ako vzniká život

Zaujímavé názory na to, ako vzniká život

Každý, každučký človek prišiel na svet tak, že sa narodil. Nikto ho z kameňa nevytesal, nikto ho z hliny neutľapkal, ani nevystrúhal z dreva. Na rovníku, rovnako ako na polárnom kruhu, tak isto biely ako aj čierny, s nádychom červenej či žltej farby kože, všetci sme sa narodili.
Na svete sa každý deň niekoľko stotisíc ráz stane „zázrak" a niekoľko stotisíc matkám sa narodí malý človek.
Všetko živé pochádza zo živého. Aj keď sa my - ľudia - považujeme za najdokonalejšieho a najzložitejšieho tvora na Zemi, nie sme, samozrejme, na Zemi jedinými živými tvormi. Živá je tráva, pes, topoľ, púpava, živé su ryby, vtáky. Bez nich by sme my, ľudia, boli úplne stratení. Bez nich by sme nemohli, žiť, rásť, hýbať sa, ani sa rozmnožovať.
Na svete žije asi milión druhov živočíchov. Je to úžasne rozmanitá a pestrá ríša. Patrí do nej 100 000-kilogramová veľryba ako aj maličká lienka. Ani v rastlinnej ríši to nie je inak. Patrí sem 300 metrov dlhá morská chaluha ako i neviditeľná baktéria veľká stotinu milimetra. A toto všetko živé muselo prísť nejakým spôsobom na svet.

O tom, ako „vznikajú" niektoré živé tvory, panovali pred 200-300 rokmi naozaj „zaujímavé" názory.
Ryby a žaby sa vraj rodia z vody a bahna. Blchy zo špiny, červy z hnijúceho mäsa. Chemici v 17. storočí tvrdili: Vezmite veľký hrniec, dajte do neho za hrsť obilia, kus syra a špinavú košeľu. Onedlho nájdete v hrnci myši s dlhými chvostíkmi. Vznikli samy od seba. Objavenie mikroskopu vyviedlo ľudí z omylu. Všetko živé pochádza zo živého.
Mnohé rozprávky a bájky vznikli v prastarých časoch, keď ľudia nič, alebo takmer nič, nevedeli o svojom tele. Vymyslenými historkami opriadali svoj pôvod a svoju existenciu na zemi. Rozprávali ich neskôr aj svojím deťom, pretože si mysleli, že deti nedokážu pochopiť celú tú zložitú záhadu, akou je narodenie dieťaťa.

1.časť: Zaujímavé názory na to, ako vzniká život Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Katarína Kacerová

Živé vysielanie ??:??

Televízia