Úvod Novinky Filmy a seriály
Cesta boxera od smrti k Tisícročnej včele. Nezabudnuteľné filmy Štefana Kvietika
Cesta boxera od smrti k Tisícročnej včele. Nezabudnuteľné filmy Štefana Kvietika

Cesta boxera od smrti k Tisícročnej včele. Nezabudnuteľné filmy Štefana Kvietika

Jubilant má za sebou úctyhodnú hereckú cestu. Filmy Štefana Kvietika sú klenoty slovenskej filmovej tvorby.

Patrí k velikánom slovenského filmu. Herecké dielo Štefana Kvietika je už dávno zaradené k tomu najlepšiemu, čo slovenská kinematografia vyprodukovala za svoju vyše storočnú históriu. Postavy, aké za svoj plodný umelecký život stvárnil patria ku klenotom nášho filmového a televízneho fondu.


Boxer a smrť

V treťom celovečernom filme režiséra Petra Solana Boxer a smrť, ktorý mal premiéru v roku 1963, stvárnil Štefan Kvietik bravúrne postavu väzňa Komínka v koncentračnom tábore. Tu si ho vyhliadne despotický fašistický veliteľ Walter Kraft, ktorého stvárnil Manfred Krug. Veliteľ je v civilnom živote boxerom a rozhodne sa v koncentračnom tábore trénovať, aby po vojne mohol pokračovať vo svojej športovej kariére.

Boxer-a-smrť-RTVS

Postava Krafta tak potrebuje partnera a vyberie si z väzňov amatérskeho boxera Komínka. Vytvorí mu podmienky, že nemusí pracovať, ba dostáva aj viac jedla, len aby vládal boxovať s fašistom. Spoluväzni mu tieto výhody závidia, aj keď sa im Komínek snaží s nimi podeliť na vlastný úkor. Krafta naschvál necháva v ringu nad sebou víťaziť.

Štefan-Kvietik-Pavel-Neubauer-TASR

Uverili Medenej veži

Kraft aj tak súpera znenávidí, lebo Komínek ho nakoniec v ringu porazí. Vymyslí si, že Komínek bojoval neférovým spôsobom. Kraft sa rozhodne Komínka potrestať smrťou. Na príhovor Kraftovej manželky však Komínkovi daruje život a prepustenie z tábora za cenu popravy 40 spoluväzňov. S tým Komínek nesúhlasí a rozhodne sa pre návrat do tábora a smrť.

Za postavu Komínka vtedy 29 ročný herec získal aj medzinárodné uznanie. Na 7. medzinárodnom filmovom festivale v San Franciscu mu udelili v roku 1963 osobitnú cenu Carla Foremana. Nasledoval celý rad ďalších filmov, keď Štefana Kvietika režisér Martin Hollý obsadil do legendárneho filmu z roku 1970 Medená veža po boku Emílie Vášáryovej, Ivana Mistríka, Ivana Rajniaka, Vlada Müllera či Michala Dočolomanského. Scenár napísal Ivan Bukovčan do romantického príbehu v lone nádhernej tatranskej prírody o troch kamarátoch, ktorí spolu pracujú na malej vysokohorskej chate.


O tejto kultovej filmovej snímke Štefan Kvietik povedal, že stačilo tomuto príbehu len uveriť: „My sme nemuseli hrať. My sme mali jedinú povinnosť ako herci v rámci atmosféry filmu tomu príbehu uveriť.“

Nesmrteľná Tisícročná včela

Herecké majstrovstvo predviedol Štefan Kvietik v množstve ďalších postáv, z ktorých predsa len najviac vytŕča jeho stvárnenie postavy Sama Pichandu v ságe Tisícročná včela, ktorú na motíve knihy Petra Jaroša na filmové plátno nenapodobniteľne zobrazil režisér Juraj Jakubisko v roku 1983.

Štefan-Kvietik-TASR

Syn murárskeho majstra Martina Pichandu, ktorého hral najlepší slovenský herec 20. storočia Jozef Kroner, Samo Pichanda v podaní Štefana Kvietika je nielen uveriteľný, ale jeho herecký výkon je priam zimomriavkový.

Nakoniec umelecké výkony pána herca Štefana Kvietika sú takto známe divákom z filmového plátna po desaťročia aj z iných klenotov slovenskej kinematografie.

Ním stvárenené postavy sú pre divákov vždy obdivované, ak si ich môžu pozrieť aj mimo životného jubilea 90 rokov, aké 10. mája Štefan Kvietik oslavuje.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS, SFÚ

Živé vysielanie ??:??

Televízia