Úvod Novinky Osobnosti
Zomrela Oľga Slivková. Rozhlasová redaktorka a skautka mala 87 rokov
Zomrela Oľga Slivková. Rozhlasová redaktorka a skautka mala 87 rokov

Zomrela Oľga Slivková. Rozhlasová redaktorka a skautka mala 87 rokov

Spoluzakladala Skautskú gildu na Slovensku po roku 1989.

Vo veku 87 rokov zomrela 23. apríla Oľga Slivková rodená Čarnogurská, ktorá po roku 1989 spoluzakladala obnovenú Skautskú gildu na Slovensku a do posledných chvíľ sa angažovala v Slovenskej katolíckej charite.

Zmena vo vysielaní

RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí bývalej redaktorky Československého rozhlasu v Bratislave Oľgy Slivkovej. Jej osobnosť si RTVS pripomenie vo svojom rozhlasovom aj televíznom vysielaní.

RTVS odvysielala na Dvojke 25. apríla večer o 19:50 h portrét Oľga Slivková.

V rozhlasovom prúdovom vysielaní venujú spomienku kolegyni Oľge Slivkovej Rádio Regina Západ a Rádio Devín 26. apríla počas dňa.

Bývalá redaktorka Československého rozhlasu v Bratislave, hlavnej redakcie pre mládež a vzdelávanie, ako aj literárno-hudobnej redakcie od 60. tych do 80. tych rokov pripravovala rozhlasové príspevky pre Klenotnicu ľudovej hudby (réžia Ondrej Demo), Z mojej domoviny (1988), Išli tri panenky z Turca (1975), vysielanie pre ZŠ - 1.ročník: Usilovní pomocníci, Kto sme my? - relácia o vzťahu človeka k prírode (1976), Spievaj si vtáčatko (1975) a rozhlasové hry a fíčre.

Na snímke členovia organizácie Slovenského skautingu s Betlehemským svetlom_TASR.jpg

Bola spoluautorka Nemčiny pre základné školy (1986-87, Slovenský pedagogický ústav), preloženej aj pre české základné školstvo. Po roku 1989 bola riaditeľkou jazykovej školy na Palisádoch v Bratislave a spoluzakladala obnovenú Skautskú gildu na Slovensku. Spoluzakladala aj poľsko-slovenské a bulharsko-slovenské osvetové združenia. Stala sa predsedníčkou Medzinárodného domu tvorivosti učiteľov sv. Cyrila a Metoda. Zároveň sa zapájala do cezhraničnej spolupráce Zamaguria a Spiša s organizáciami V4 a strednej Európy. Napomáhala pri obnovovaní kláštora kartuziánov.

Propagátorka folklóru

Redaktorka Oľga Slivková bola vydatá za režiséra a známeho etnografa Martina Slivku (1929 - 2002) a ona sama bola známa ako propagátorka tradičného maliarstva, speváčka, zberateľka ľudových piesní a propagátorka slovenského folklóru. Jej otcom bol slovenský politik Pavol Čarnogurský (1908 - 1992).

Posledná rozlúčka s nebohou, sv. omša a pohrebný akt bude v stredu 1. mája o 13 h v obci Malá Franková na Zamagurí v miestnom rím.kat. kostole sv. Jozefa a na cintoríne v Malej Frankovej.

25 50 75 90
Foto: Slovenská katolícka charita, TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia