Úvod Novinky Tipy z programu
Stromy ako liečitelia. Vedia pomôcť pri chrípke, depresii či bolesti hlavy
Stromy ako liečitelia. Vedia pomôcť pri chrípke, depresii či bolesti hlavy

Stromy ako liečitelia. Vedia pomôcť pri chrípke, depresii či bolesti hlavy

Čo všetko liečia stromoví lekári? Inšpirujte sa prípravkami z prírody.

Lekári z prírody, tak nazývajú niektoré stromy. Boli tu skôr ako my. Prehľad účinkov liečiv z ich kôry ponúkli v Dámskom klube, na aké rôzne zdravotné problémy pomáhajú.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sústredenie, úzkosť, depresia

Ak ste v napätí, či v strese, prípadne máte z niečoho obavy a strach, vyhľadajte spoločnosť gaštanov. Vo všeobecnosti platí, že listnaté stromy majú schopnosť človeku dodať energiu. Dub pomáha pri sústredení. Breza zasa pri úzkosti a depresii. Buk objímajte, ak vás bolí hlava. Relaxačne a upokojujúco pôsobia aj ihličnaté stromy.

brezy-Dušan-Hein-TASR

Chrípka, bolesti hrdla a zápaly

Kôru stromov sa neoplatí len objímať, ale aj užívať vo forme odvarov. Medzi listnatých lekárov patrí u nás tradične vŕba. Vŕbová kôra sa využíva na:

  • zníženie horúčky pri chrípke
  • na zníženie bolestí svalov, hlavy aj zubov
  • na prechladnutie
  • pri menštruačných bolestiach

V boji s horúčkou však pomôže aj kôra z topoľa osikového, ktorá vie pomôcť aj pri hnačke, dne, či pri kožných ochoreniach.

breza-vrták-Stanislav-Háber-RTVS

Odvar z dubovej kôry sa používa na vnútorné aj vonkajšie použitie, lebo pôsobí sťahujúco a odporúča sa pri liečbe hemeroidov, ale aj pri popáleninách, či pri bolestiach hrdla. Prípadne ako obklad pri ochorení, alebo očiste pečene a kúpeme si v takom odvare preto aj nohy.

Indiáni a starí Kelti pripisovali odpradávna liečivú moc breze, ktorej biela kôra obsahuje betulín a kyselinu betulínovú. Ide o silné protizápalové látky v kôre, ktoré pomáhajú najmä pri žalúdočných problémoch.

bobor-lúka-pixa

Astma, žalúdok, srdce, potencia

Odvar z kôre moruše pomáha pri astme, žalúdočných vredoch, alebo pri ochoreniach srdcovo cievného systému.

Kôrou stromov sa živia bobry, ktoré si svoje teritórium značkujú sekrétom z análnych žliaz bohatým na látku, ktorá sa nazýva kastoreum, ľudovo bobrovina. Ľudia tento výlučok považovali v minulosti za liečivý a usilovne ho hľadali na kôrach stromov. Dokonca táto posadnutosť bobrovinou viedla k pustošeniu celých bobrích rodín, kvôli čomu bobor takmer vyhynul. Viac o kôre stromov nájdete aj v archíve RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, pixabay, RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia