Zomrel Neil Armstrong

Zomrel Neil Armstrong

Tá veta, ktorú povedal, keď sa stal prvým človekom na Mesiaci, je nesmrteľná.

neil armstrong ibtimescom

ibtimes.com 

Prvý.

Tá veta, ktorú povedal, keď sa stal prvým človekom na Mesiaci, je nesmrteľná.

Dnes vo veku 82 rokov zomrel na následky komplikácií po operácií srdca Neil Armstrong.

Prvý obyvateľ Zeme, ktorý si vyskúšal, ako sa chodí po našom satelite. Neil sa s lietaním vyznamenal v Kórejskej vojne. Na začiatku šesťdesiatych rokov si ho do vesmírneho programu vzala NASA. Historický moment nastal 21 júla 1969.

Neil Armstrong bol kapitánom projektu Apollo 11. Misia Apollo 11 bola súčasťou veľkolepých plánov USA na dobývanie vesmíru. V kontexte ideologického boja medzi Východom a Západom bolo v šesťdesiatych rokoch postupné získavanie bodov za uchmatnuté ciele na orbite (a za orbitou) Zeme jednou z najprestížnejších aktivít na dosiahnutie pocitu z technologickej prevahy. Rusi poslali na Mesiac svoju sondu Luna 15 o tri dni skôr ako vyštartovalo Apollo 11. Luna neuspela. Pri pokuse o pristátie na Mesiaci pravdepodobne narazila do mesačnej hory.

Vesmírny modul Apolla 11 pristálo na Mesiaci 20 júla 1969. Z posádky Collins, Aldrin a Armstrong doň nasadli ostatní dvaja. Z modulu sa po pristátí prvý ‘von’ dostal Neil Armstrong. Po zhodnotení mesačného povrchu dostal zo seba vetu, ktorá sa stala symbolom pre úspechy ľudstva vo vesmíre: ‘One small step for a man, one giant leap for mankind’. Malý krok pre človeka, gigantický krok pre ľudstvo.

Ďakujeme Neil za vydarenú misiu.

 

Edina Chodilová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame