Hudba na tento týždeň: Four Tet

Hudba na tento týždeň: Four Tet

Londýnčan Kieran Hebden aka Four Tet síce nezapĺňa haly, ale patrí k aktuálne najrešpektovanejším osobnostiam IDM scény. 

Londýnčan Kieran Hebden aka Four Tet síce nezapĺňa haly, ale patrí k aktuálne najrešpektovanejším osobnostiam IDM scény. Preto treba pozorne sledovať každý jeho počin vrátane šiesteho štúdiového albumu Pink. 

 

Hudobná tvorba podlieha kolísavej krivke kvality, nápadov a vnútornej energie. Preto je  takmer nemožné prekračovať každé 2 – 3 roky svoj tieň. V prípade nového albumu od Four Tet to bolo o to náročnejšie, že mu predchádzal vysoko hodnotený album There Is Love in You. Navyše po jeho vydaní sa s Four Tet „roztrhlo vrece“. Roky 2010 a 2011 boli plné koncertovania, produkovania, mixovania a zaujímavej spolupráce (napr. s Thomom Yorkeom, Svenom Väthom, Caribou či Burialom). 

 

Preto ani neprekvapuje, že novinka Pink je skôr prierezom tvorby Four Tet za posledné 3 roky než koncepčný album. Nájdeme na ňom síce aj úplne nové tracky, ale napríklad jedna z najvýraznejších piesní a zároveň prvý singel Locked sa objavila už v polovici minulého roka. Navyše album vychádza skoro v úplnej reklamnej tichosti, bez veľkého PR a pravdepodobne ostane s výnimkou Japonska len v digitálnej podobe.

 

To však neznamená, že album tohto veľkého obdivovateľa Aphexa Twina nestojí za vypočutie. Neočakávajme síce od albumu konceptuálne zázraky, ale zamerajme sa na pozorné vypočutie samostatných trackov. Je zaujímavé, že pri prvom vypočutí ma album až tak nechytil za srdce. Zmena nastala až po vypočutí albumu Pink na kvalitných slúchadlách, ktoré mi umožnili ponoriť sa do jedinečnej zvukovej bohatosti Four Tet.

 

Tracky na albume Pink sú rytmicky rôznorodejšie než v minulosti. Nájdeme na ňom house, 2-step, techno, dokonca aj ambientný Peace for Earth... Album tiež obsahuje menej folkových nábehov, jazzových samplov a inštrumentálnych podmazov, ktoré tvorili typický zvuk Four Tet v posledných rokoch. Návratom k jeho starším albumom sú zas dlhé monotónno-tanečné nábehy a minimalistické melódie.
Album Pink nie je tak dokonalé dielo ako There Is Love in You, ale určite stojí za to, aby ste ho mali v mp3 prehrávači.

 

 

Veronika Pulišová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame