Koprodukčný film RTVS Eva Nová zožal úspech na cenách Igric 2016

Koprodukčný film RTVS Eva Nová zožal úspech na cenách Igric 2016

Bratislava 22. septembra (TASR, RTVS) – Divadlo Malá scéna STU v Bratislave bolo vo štvrtok večer miestom slávnostného odovzdávania cien Igric 2016 za najlepšie audiovizuálne diela vytvorené v roku 2015. Vyhlasovateľmi cien Igric sú Literárny fond, Slovenský filmový zväz a Únia slovenských televíznych tvorcov. V tomto roku porota udelila ceny v kategóriách hraná tvorba pre kiná, filmová a televízna dokumentárna tvorba, ženský a mužský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele a Igric za celoživotné dielo. Tri ocenenia si odnáša film Eva Nová.
FOTO: Marek Morvai

V kategórii filmová a televízna dokumentárna tvorba získal ocenenie Igric Róbert Kirchhoff za réžiu filmu Para nad riekou, tvorivé prémie porota pridelila Marekovi Šulíkovi za réžiu filmu Martin Burlas z cyklu Hudobníci a Lenke Moravčíkovej-Chovanec za réžiu filmu Ľudmila Pajdušáková z cyklu Prvá.

Cenu Igric za ženský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele získala Emília Vášáryová zo postavu Evy vo filme Eva Nová. Tvorivé prémie udelila porota Rebeke Polákovej zo rolu Kristíny vo filme Čistič a Anikó Vargovej za postavu Heleny vo filme Eva Nová.


FOTO: Marek Morvai

Igrica za mužský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele získal Noël Czuczor za rolu Tomáša vo filme Čistič, tvorivá prémia patrí Milanovi Ondríkovi za rolu Doda vo filme Eva Nová.

„Vždy sa to začína ideou alebo nápadom, chcel som hovoriť príbeh človeka, ktorý sa v živote dotkol nejakého relatívneho úspechu a vinou vlastných chýb si to všetko pokašľal. Je to jeden veľmi dlhý komplikovaný proces, ktorý trval niekoľko rokov. Som veľmi rád, že film zaznieva v zahraničí aj doma, že oslovuje divákov, to je najdôležitejšie. Napriek tomu, že je to psychologická dráma a film nie je úplne ústretový témou, prístupom a spracovaním, zdá sa, že komunikuje, že sa naň prišlo pozrieť slušné množstvo divákov aj do slovenských kín a že naň máme pekné reakcie,“ povedal pre TASR režisér oceneného filmu Marko Škop.   


FOTO: Marek Morvai

Porota 27. ročníka najstaršej filmovej ceny na Slovensku hodnotila spolu 67 filmov a audiovizuálnych diel vyrobených v roku 2015. Pracovala v zložení: predseda Peter Hledík a členovia Dagmar Ditrichová, Eva Gubčová, Jana Dudková, František Kovár, Patrik Pašš ml. a Laco Kraus.

Igric je najstaršia národná filmová cena udeľovaná na Slovensku. Názov ceny navrhol profesor Martin Slivka. Igric bol stredoveký potulný spevák, herec, autor a komediant, symbol slobodného umelca. Prvýkrát ceny udelili v roku 1967. Pre politické postoje filmového a televízneho zväzu po auguste 1968 bolo ich udeľovanie zakázané. Obnovili ho až v roku 1993. Symbolom ceny je tradične socha Igrica od akademickej sochárky Erny Masarovičovej, vysoká 33,8 cm, vážiaca 2,4 kg, z bronzovej zliatiny.

Záznam z udeľovania cien Igric 2016 si budete môcť pozrieť 30. septembra o 21:30 na Dvojke.


Galéria

IMG_4759.jpg IMG_4581.jpg IMG_4321.jpg IMG_4532.jpg IMG_4838.jpg IMG_4652.jpg IMG_4372.jpg IMG_4374.jpg IMG_4411.jpg IMG_4449.jpg IMG_4448.jpg IMG_4430.jpg IMG_4426.jpg IMG_4466.jpg

Živé vysielanie ??:??

Televízia