Pocta kráľovnej rozhlasových žánrov v Rádiu Devín

Pocta kráľovnej rozhlasových žánrov v Rádiu Devín

Poslucháči Rádia Devín sa môžu oddnes tešiť na 40 hodín vysielania kráľovnej rozhlasových žánrov - rozhlasovej hry.

V rámci súťaže Týždeň rozhlasovej hry - TRH 2017 odznejú od 18:00 do 24:00 tie, ktoré vznikli v umeleckých réžiách RTVS - Slovenského rozhlasu od júla 2015 do júla 2017. Porota vybrala päť najlepších, ďalej rezidenčného autora, ktorý napíše rozhlasovú hru pre RTVS a udelila päť individuálnych ocenení.

„Kým v prvom ročníku súťažilo 17 diel, v druhom ročníku je ich 44, čo dokazuje, ako narástla ich produkcia," priblížila šéfdramaturgička Rádia Devín Eva Reiselová.

O pätici najlepších rozhodovala odborná porota v zložení Eva Borušovičová, Marek Leščák, Jozef Koleják a Eva Reiselová.

Ako poznamenal jej predseda Martin Ciel, tvorili ju osobnosti so silnými, presvedčivými a hlavne rôznymi názormi na estetiku rozhlasovej hry. „Nakoniec sme sa prekvapujúco zhodli a výsledok, i keď, samozrejme, nemôže byť nikdy "objektívny", ukazuje podľa mňa pomerne presne kvalitatívny vrchol posudzovanej tvorby," dodal.

Porota vybrala desať finalistov, z ktorých päť získa pečať kvality. Ktoré to sú, ako aj meno rezidenčného autora sa poslucháči dozvedia októbra o 19:00 v slávnostnom programe TRH 2017. Program bude streamovaný na webe RTVS. „Ale poteší nás, keď sa v tento večer stretneme s poslucháčmi naživo v našom koncertnom štúdiu a spolu vzdáme poctu kráľovnej rozhlasových žánrov," konštatovala Eva Reiselová.

Individuálne ceny už porota zverejnila minulý týždeň:

Michaela Zakuťanská - za autorskú interpretáciu románu Miguela de Cervantesa Don Quijotte

Peter Pavlac - za vytvorenie platformy pre začínajúcich tvorcov v projekte Fórum mladých autorov

Matúš Wiedermann - za originálny prístup k hudobnej dramaturgii rozhlasových hier

Kveta Stražanová - za herecký výkon v rozhlasovej hre Pauly Sabolovej Jelinekovej: Ruská posteľ

Kamil Žiška - za réžiu rozhlasovej hry Pavla Rankova: Stalo sa 1. septembra (alebo inokedy)

"Finálová desiatka spolu s individuálnymi cenami potvrdzujú správnosť našej vízie dať v rámci dramaturgie hier priestor čo najširšiemu spektru poetík, tvorivých prístupov a tém, ktoré korešpondujú s našimi dejinami aj aktuálnou súčasnosťou," uviedla vedúca Odboru vlastnej tvorby Zuzana Belková.

Živé vysielanie ??:??

Televízia