Cestou necestou

Vhodné pre všetkých HD Európska tvorba
Cestou necestou je gastronomický cestopis, v ktorom navštívime zaujímavých Slovákov dlhodobo žijúcich v zahraničí a ich očami si predstavíme nové i dobre známe lokality a s nimi spojené miestne tradície. Kľúčom k spoznávaniu rozdielnych kultúr bude miestna gastronómia vo všetkých formách od luxusných reštaurácii až po farmy. Rozdielne profesie a životný štýl našich sprievodcov vytvoria odlišné atmosféry i rytmus každej epizódy. Www.facebook.com/cestounecestouRTVS
Malý filmový štáb sa vydáva po stopách zaujímavých Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí dobre poznajú miestne pomery. Prostredníctvom svojich očí nám ukážu, ako vonia a chutí ďaleký svet. Môžeme sa úprimne tešiť, že spoznáme veľa zaujímavých krajín, regiónov a miest, cez fantastické gastronomické zážitky a informácie. Holandsko je pre nás Slovákov „lekkr“, ale i krajina tulipánov, drevákov a veterných mlynov. S Aidou, našou bývalou vynikajúcou športovkyňou, sme sa stretli na samom severe Holandska v nádhernom prímorskom meste Den Haag. Bez váhania nám behom troch dní poukazovala neuveriteľné zákutia a všakovaké veci, o ktorých sa nám dovtedy ani nesnívalo. Poďte s nami aj Vy a uvidíte, že v Holandsku na stole nájdete naozaj všelijaké čudá. Napríklad; chobotnice si dávajú namiesto hamburgeru, ale vyprážať ich nevedia a ryby jedia radšej surové. Aidim kamarát, bývalý lovec veľrýb nám uvarí domácu miestnu polievku a ochutnáme palacinku so slaninou a karamelovým sirupom. „Uf ! ... “ skríkol režisér: „ ... veď oni raňajkujú posýpky na torty a jedia spálené chobotnice!“ Prepáčte, ale ja všetkých dávam do pozornosti, že Haagčania robia tie najlepšie vafle na svete. Vedzte, že na našu škodu, recept nám nechceli prezradiť ani za ten svet. Ako hovoria miestny, keď im chutí a vonia:,, Je to lekkr!"