Slovensko chutí

Vhodné pre všetkých Európska tvorba
Publicistická zábavná relácia, v ktorej vďaka Silvii Pilkovej objavujeme tradičné jedlá z rôznych regiónov Slovenska a zároveň sa im pokúsime dať ľahšiu, modernú podobu zásluhou nášho excelentného šéfkuchára Michala Šišku.
Účinkujúci: Silvia Pilková - autorka siedmich kníh tradičných receptov Poklady slovenskej kuchyne, milovníčka dobrého jedla a skvelá domáca kuchárka. Michal Šiška - je mladý šéfkuchár, ktorý okrem iného varil aj u Jamieho Olivera. Po celom svete otvoril štrnásť pobočiek jeho slávnej reštaurácie a napokon zatúžil po rodine, domove a v Pezinku otvoril svoju vlastnú reštauráciu Ebrietas. Marika Olexová – je gazdinka z Prešova, ktorú varenie nie len baví, ale aj živí. Marika je kuchárkou v školskej jedálni a dnes nám navarí tradičnú spišskú špecialitu, džatky. Miroslav Mikloš – majiteľ reštaurácie „Tiffany Café Restaurant“, ktorý počas varenia „obskakoval“ našich kuchárov. Peter Hrubý – kuchár, ktorý neveril ako náš Michal z vybraných surovín pripraví tradičné džatky. Pomocník a zároveň pozorovateľ, Michalovho varenia. RECEPTY: Silvia Pilková Džatky 12 stredne veľkých zemiakov soľ 2 hrnčeky hladkej múky maslo slaninu jarnú cibuľku Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a varíme v osolenej vode. Pred dovarením zlejeme tak, že časť vody necháme. Zemiaky pretlačíme, pridáme 4-5 lyžíc hladkej múky a necháme prevrieť. Odstavíme a necháme 10 minút odstáť. Lyžicou si postupne vyberáme malé kúsky, ktoré kladieme do misy. Lyžicu namáčame do vody, v ktorej sa varili zemiaky. Na džatky si pripravíme slaninku, ktorú opražíme na panvici. Na druhú panvicu si prichystáme výpek zo slaninky a nakrájanú jarnú cibuľku. Džatky prelejeme maslom alebo opraženou cibuľkou so slaninou. Michal Šiška Džatky 12 stredne veľkých zemiakov soľ 2 hrnčeky hladkej múky maslo jarnú cibuľku bravčová krkovička šampiňóny paprika cukina cesnak citrón rukola olivový olej čierne korenie gyros korenie rajčinový pretlak med špajle Zemiaky si umyjeme, poukladáme na rošt a dáme na 45 minút piecť. Nakrájame si zeleninu, ktorú budeme na striedačku s mäskom prepichovať na špajle (pre zjednodušenie si špajle namočíme v oleji, pre ľahšie prepichovanie mäsa a zeleniny). Z olivového oleja a cesnaku si pripravíme cesnakový olej, ktorý pridáme do mäsa. Na špajle si naukladáme mäso, šampiňóny, cukinu, papriku, osolíme to a podlejeme vodou. Mäsko si prikryjeme alobalom a dáme do trúby na 30 minút. Na mäso si pripravíme marinádu z pretlaku, gyrosového korenia, medu a dvojitého espressa. Krkovičku vyberieme z trúby a potrieme marinádou a dáme ešte na pár minúť zapiecť. Zemiaky vyberieme, odrežeme jednu časť a vydlabeme vnútro, ktoré použijeme do plnky. Na plnku si pripravíme orestovanú slaninku, jarnú cibuľku a šampiňóny, ktoré zamiešame spolu s vydlabaným vnútrom. Zemiakové šupky naplníme plnkou, posypeme múkou a dáme to na pár minút zapiecť.