Kultúra pod strechou - 28. týždeň

Kultúra pod strechou - 28. týždeň

V lete hľadáme aj exotiku a budeme ju mať aj v KPJS. Jana Bodnárová žije a tvorí v indickej provincii Meghalaya a najradšej tvorí rovno v divočine. Niekoľko jej diel môžete vidieť aj na Slovensku, povieme kde a aké.
Tradičných podujatí toto leto nebude toľko, ako sme na to boli zvyknutí, ale jedného remeselníka navštívime my – u neho doma. Dom u rezbára – to je náš tip na návštevu Petra Šranka.
Ak ste kultúrne naladení a nemáte to ďaleko do Modry, povieme o programe Kultúrneho leta v tomto meste – tých podujatí je veľa a povieme vám tiež o tom, kde môžete vidieť Lúčnicu na živých vystúpeniach. Aby sme nezabudli na milovníkov kníh – vychádza monografia o Martinovi Hubovi – aj tú si prelistujeme v nasledujúcej hodinke. Príjemné piatkové popoludnie vám želá Marcel Hanáček.

Dom u rezbára – Návšteva u Petra Šranka
Autor: Jolana Čuláková

Ľudových rezbárov je na Slovensku ako šafránu. Kedysi boli v každej dedine, dnes dláto, pílka a drevo živí málo ľudí. V okolí Nitry je jedným z najmladších a najaktívnejších Peter Šrank, ktorý býva vo Veľkom Lapáši. Vo vinici nad obcou vytvoril Dvor u rezbára, aby sprí stupnil svoje práce verejnosti ale aj pritiahol mládež k tomuto krásnemu a tradičnému remeslu. Práve tu sa s ním rozprávala Jolana Čuláková. 

Dom u rezbára – Návšteva u Petra Šranka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Aj keď rezbárske sympózium a ďalšie podujatia na Dvore u rezbára vo Veľkom Lapáši v tomto roku nebudú, návštevníci, ktorí si chcú pozrieť drevené sochy alebo sa niečo zaujímavé o umení drevorezby dozvedieť, sú u rezbára Petra Šranka vždy vítaní.

Inšpirácie Indiou – Myjavčanka Jana Bednárová žije a tvorí v indickej provincii Meghalaya
Autor: Iveta Pospíšilová

Myjavčanka Jana Bednárová žije v Indii, kam sa vydala. Chodieva však pravidelne aj na Slovensko a nikdy nepríde s prázdnymi rukami. Tentoraz sa vrátila aj s manželom po dvoch rokoch, aby pripravila výstavu nových obrazov a zorganizovala aj tradičné podujatie vo Vrbovciach. Práve tam, v starorodičovskom dome na kopaniciach sa s ňou stretla Iveta Pospíšilová.

Inšpirácie Indiou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Výstavu malieb Jany Bednárovej s názvom Splynúť s divočinou si môžete pozrieť v galérii Ateliér XIII na Panskej ulici v bratislavskom Starom Meste. Potrvá do 3. septembra.

Modranské kultúrne leto – Bohatý program pre všetkých
Autor: Michal Herceg 

A teraz si spolu vypočujeme, koľko kultúrnych a spoločenských podujatí sa zmestí pod Malé Karpaty. A to sa Michal Herceg s riaditeľom kultúrneho centra v Modre Jánom Sklenárom rozpráva len o akciách naplánovaných do konca júla a začali v letnej čitárni.

Modranské kultúrne leto Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Podobne ako júl bude na kultúrne udalosti bohatý aj august. Ešte doplním, že na nádvorí modranskej historickej radnice sa každú stredu večer premieta „letné kino pod hviezdami.“

Lúčnica naživo – Vystúpenia súboru po pandémii
Autor: Jana Obrancová

Mesiace trénovali len doma, teraz konečne v plnom nasadení brázdia slovenské pódia. Folklórny súbor Lúčnica sa po pandémii dostáva do pôvodnej formy a divákom veru stále má čo ponúknuť. Zboristi aj tanečníc sa tešia z možnosti opäť vystupovať pred ľuďmi, pretože aj oni majú za  sebou neľahké mesiace. Viac riaditeľ súboru Marián Turner prezradil Jane Obrancovej.

Lúčnica naživo Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



A aj diváci sa určite tešia na Lúčnicu, ktorá svojim spevom a tancom dokáže osviežiť aj horúce letné dni, verme, že situácia počas celého leta vydrží a zboristi a tanečníci nebudú musieť opäť zastať doma.

Martin Huba – Monografia o hercovi
Autor: Martin Jurčo

Martin Huba patrí celé desiatky rokov medzi výrazné osobnosti slovenského herectva. Jeho cesta k Tálii nebola jednoduchá, paradoxne, najmä preto, že jeho matkou bola operná speváčka a otec pedagóg a významný herec našej prvej scény.
Martin Huba však išiel svojou cestou – bol členom Divadla na Korze a po jeho zrušení pokračoval na Novej scéne, netrvalo dlho a prešiel do Činohry Slovenského národného divadla. Dodnes stvárnil desiatky postáv – a to nielen na divadelných doskách. Teatrologička Ľubica Krénová sa snažila Martina Hubu zachytiť v čase – a tak napísala monografiu. Martin Jurčo sa nielen o tejto knihe rozprával s Martinom Hubom.....

Martin Huba – Monografia o hercovi Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Hovorili sme o knihe Martin Huba – a pripomeňme, že je nielen vynikajúcim hercom, ale aj režisérom. V posledných rokoch ho môžeme vidieť aj vo viacerých českých filmoch a seriáloch. Napríklad stvárnil postavu Tomáša Garrika Masaryka.

LITERÁRIUM: Adela Sadloňová
Autor: Marcel Hanáček

V Senici zorganizovali v poradí 2. ročník literárnej súťaže „ČO POTOM?“ s témou  ...keď dospejem. Súťaž je pre mládež trnavského kraja vo veku do 14 do 19 rokov.
Dnes si prečítame prácu My, indiáni a kešu. Jej autorka Adela Sadloňová je maturantka na Gymnáziu Ladislava Novomeského v Senici. Je aj predsedníčkou Študentského parlamentu mesta Senica. Venuje sa písaniu, mala aj svoj blog na internete, miluje angličtinu, je prijatá na bilingválnu VŠ v Bratsilave. Zaujímajú ju medzinárodné vzťahy, politológia, je vynikajúca rečníčka. Víťaznú prácu Adely Sadloňovej prečíta Bibiana Ondrejková, ktorá bola v porote súťaže.

LITERÁRIUM: Adela Sadloňová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Poviedku Adely Sadloňovej ocenenú v literárnej súťaži Čo potom nám prečítala Bibiana Ondrejková.

Kultúra a umenie nepatria medzi veci, bez ktorých by sme neprežili, ale mnohé kultúrne podujatia patria k letu v našich mestách a obciach. Po pandemickej prestávke nás opäť pozývajú na svoje programy divadlá, múzeá, galérie... určite by som dožičil sebe a svojim deťom aj návštevu slovenských hradov, zámkov, či kostolov, z ktorých mnohé vyzerajú ako múzeá. Ponuka je po pauze opäť pestrá, aj keď zatiaľ to nie je to, čo to bývalo kedysi... vyberajte z toho, čo nám organizátori pripravili a dožičte si okrem letného nápoja aj koktajl z umeleckých ingrediencií na osvieženie ducha. Príjemný piatok a vydarený víkend vám želá Marcel Hanáček.

Autor: Marcel Hanáček, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Televízia