Detská obezita

Detská obezita

Vždy sa našli deti, ktoré trpeli obezitou... Pred covidovou érou však  bola situácia na Slovensku relatívne stabilizovaná. Dnes máme štvrtinu detí, ktoré majú nadváhu. A ochorenia, ktoré boli obvykle v dospelej populácii sa preniesli na deti. Pokračuje Hana Michalčíková, ktorá oslovila Adelu Pénesovú z Ústavu mikrobiológie SAV.

Detská obezita - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa rozprávame o závažnom spoločenskom aj zdravotnom probléme - o obezite u detí. Významné úlohy v jej rozšírení v spoločnosti predstavuje najmä nevhodná strava a sedavý spôsob života. Od roku 2019 sa počet det, ktoré podľa BMI indexu trpia nadváhou, zvýšil o dva percentuálne body. Najčastejšie ide o deti vo veku 12 až 13 rokov. A s tým nám aj znepokojivo vzrástol počet chorôb, ktoré boli príznačné len pre dospelých. Stravovanie a pohyb prízvukujú odborníci, ale, ako priznala Hane Michalčíkovej docentka Adela Pénesová, ak sa zmienia o pol kile zeleniny denne, reakcie sú viac než prekvapujúce.

Detská obezita - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Obezita a stáva závažným zdravotným problémom v 21. storočí, pričom významné úlohy v jej rozšírení v spoločnosti predstavuje, ako sme počuli, najmä nevhodná strava a sedavý spôsob života. Nepodceňujme dobre mienené rady. Ide o vážny problém. Nadváhou trpí viac než 20 percent detí na Slovensku, čo je o 2 percentá viac ako v roku 2019. Najčastejšie ide o deti vo veku 12 až 13 rokov. Pri počte 858-tisíc detí do 14 rokov žijúcich na Slovensku, tak trpí obezitou až 170-tisíc z nich.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Televízia