Narodenie dieťaťa, pôrod, starostlivosť o novorodenca

Narodenie dieťaťa, pôrod, starostlivosť o novorodenca

Deti uvažujú o tom, čo všetko budúca mamička môže a čo nesmie robiť. Čo a kto rozhodne o tom, či sa narodí dievča alebo chlapec, koľko mesiacov je potrebných, aby sa dieťa narodilo zdravé. Debata so psychologičkou vyústi aj do témy - starostlivosť o novorodenca.)

Keď sa narodí teliatko, krava ho oblíže a ono sa usiluje hneď postaviť na nohy, hoci aj nemotorné, roztrasené. Človiečik však najskôr nemotorne leží, veľa spí, často je a kričí. A ako tak idú mesiace a roky, človiečik rastie, vyspieva, učí sa. Učí sa aj také samozrejmé veci ako sedieť, chodiť, brať do rúk hračky, rozprávať, obliekať sa, umývať sa a jesť bez toho, aby zababral troch ľudí a polovicu kuchyne. V rodinnom albume pribúdajú fotografie, človiečik s tortou a na nej jedna sviečka, dve sviečky, potom tri sviečky a tak ďalej a čas letí. Zrazu je to školák, ktorý sa učí čítať, počítať, napíše po prvýkrát mama. Deväť, desať rokov ubehne a človiečik začne zo seba sťahovať detskú kožu. Človiečik? Nie, už ho nebudeme nazývať takýmto detským maznavým menom. Z chlapca je skoro mládenec, potom muž, z dievčatka slečna, neskôr žena a z muža otec, so ženy mama a potom ho tu máme zas, malého bezmocného tvora. Rodina, známi, priatelia sa tešia, usmievajú. Malý človiečik vrieska, kričí, potom stíchne, je, spí a jedného dňa sa objaví na narodeninovej torte prvá sviečka. Kolobeh života sa opakuje.

Už niekoľkokrát sme v našom cykle spomenuli bociana, ktorý to niekedy môže mať v prírode ťažké, ale už niekoľkokrát Dr. Eva Poliaková spoločne s Kubkom, Miškom, s Hankou i s Jankou hovorili o tom, že ťažkosti mu určite nespôsobuje nosenie novorodeniatok v zobáku, pretože malé deti prichádzajú na svet úplne iným spôsobom a vy sa určite nedáte oklamať nijakými výhovorkami či rozprávkami.

4.časť: Narodenie dieťaťa, pôrod, starostlivosť o novorodenca Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Katarína Kacerová

Živé vysielanie ??:??

Televízia