11. spev

11. spev

Strašná cesta do podsvetia j e vrcholnou etapou Odyseových dobrodružstiev. Loď dopláva cez Okeán až do krajiny Kimmerov, kde slnko nikdy neprerazí c'onu hmly a kde vládne večné šero. Hrdina obetuje mŕtvym pri vchode do podsvetia a láka ich k jamôčke s krvou obetných zvierat. Prvý prichádza Elpenor, ktorý sa zabil u Kirky pádom zo strechy, a žiada si pohreb. Na tejto drobnej epizódke možno si znovu overiť, že básnik „Odysey" sa osudu nepochovaných hrozil rovnako ako básnik „Iliady". Hrdina sa dá najprv napiť krvi veštcovi Teiresiovi, ktorý mu predpovedá, že sa vráti sám, na cudzej lodi, ale že zomrie blaženou smrťou uprostred šťastného ľudu. Pridáva výstrahy a radu, aby ďaleko na pevnine, až sa vráti, vykonal zmiernu obetu Poseidónovi, v kraji, kde ľudia budú pokladať veslo za vej áčku. Hrdinova matka chváli Penelopinu vernosť a oznámi mu, že Laertes žije v biede, žialiac za synom, a netají ani príčinu svojej smrti.

Trikrát sa syn pokúša objať matku a trikrát mu matkina duša uniká podobná snu alebo tieňu. Okolo jamky s krvou sa tiesnia zástupy mŕtvych: Tyra, pramatka Nestorova, ktorá sa zaľúbila do rieky, Antiopa, Diova milenka, matka zakladateľov Téb, matky a manželky iných dávnych hrdinov.
Tu Odyseus prerušuje svoje rozprávanie; je neskoro, treba pomýšľať na odchod alebo na spánok. Podivné čaro panuje v sieni. Alkinoos chváli pôvab jeho reči, sľubuje mu nové dary a prehovára ho, aby pokračoval...

Odyseus pokračuje.
Keď Persefona odohnala duše žien, prichádzajú k jamke tiene trójskych hrdinov. Agamemnón rozpráva o svojej smrti a z jeho opisu sa dozvedáme nové podrobnosti. Klytaimnestra zavraždila i Kassandru, ktorú si doviezol od Tróje, svojmu mŕtvemu manželovi odoprela aj ústa zatvoriť a oči zatlačiť, čo býva poslednou poctou mŕtvym. Vystríha i samého Odysea, lebo „ženám už nemožno veriť", a radí mu, aby sa na Itaku vrátil potajomky. Achilles sa trpko ponosuje na osud hrdinov v podsvetnej ríši.

Odyseus chváli udatnosť jeho syna Neoptolema, teší zachmúreného Aianta, ktorý ešte nezabudol na spor o zbrane, vidí Sisyfa váľať jeho obrovskú skalu, Tantala zmučeného od hladu a smädu, zhovára sa s prízrakom Heraklovým, no zrazu ho premkne hrôza z nariekajúcich tieňov a rýchlo ujde k lodi.

11.spev 1.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

11.spev 2.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Televízia