12. spev

12. spev
Teraz už nič nestojí v ceste návratu. Kirka však vystríha hrdinu pred Sirénami a dvojicou hrozných skál Skyllou a Charybdou, pomedzi ktoré doteraz prešla iba jediná loď.

Pokojné bezvetrie zaľahne na more, keď sa loď blíži k ostrovom Sirén; tieto čarovné bytosti s presladkým hlasom vedia o všetkom na šírom nebi i na zemi; čaro, ktorým chcú opantať plavcov, spočíva teda v prísľube, že budú vedieť všetko. Nič však nesme byť silnejšie ako myšlienka na návrat. Odyseus ich počuje priviazaný k stožiaru, pokým jeho druhovia, ktorým zalepil uši voskom, rýchlo veslujú z dosahu ch čarovných hlasov.

Hneď za nimi sa dvíha dym a príboj vín. A obrovský rachot oznamuje blízkosť strašnej Charybdy, ktorá trikrát denne vpíja a vypúšťa vodu, a Skylly, netvora s dvanástimi nohami a šiestimi hlavami, odpoly ukrytého vo vode. Pokým plavci pozerajú ku Charybde, Skylla urve každou zo svoj ch hláv po jednom z nich a nedbajúc na ich prestrašený nárek, žerie ich vo svojej jaskyni, kde vidieť ešte ich ruky, vystreté v smrteľnej úzkosti za Odyseom. Bol to najstrašnejší pohľad celého blúdenia.

Zvyšok plavcov dostane sa k ostrovu Thrinakia, kde boh Helios chová svoje posvätné kravy. Odyseus má na pamäti Teiresiove a Kirkine varovné slová a zaprisahá druhov, aby ostrovu vyhli, alebo aspoň aby sa nedotýkali Héliových stád. Ale boh chce ich záhubu: druhovia mu odoprú poslušnosť, pristanú na Thrinakii a keď celý mesiac dujú len nepriaznivé vetry, odvážia sa, trápení hladom, aj na Héliové kravy. Ich vina spočíva v tom, že nie sú schopní hrdinstva a radšej volia smrť z rúk Héliových než pomalé umieranie od hladu.

Rozhnevaný Helios hrozí, že odíde svietiť mŕtvym do podsvetia, ak sa mu nedostane pomsty. Stiahnutá koža kráv sa hýbe, mäso bučí ako živé kravy, no plavci nedbajú na nič. Keď zafúka priaznivý vietor, nasadnú na loď a plávajú ďalej. Ale Zeus roztriešti na šírom mori loď bleskom a ani jediný z nich sa nezachráni z vín. Odyseovi sa podarí udržať sa na stožiari, ktorý zviaže s troskami lodného kýlu. Daždivý Notos ho cez celú noc ženie späť ku Charybde, kde podstúpi posledné nebezpečenstvo: keď Charybda vpíja vodu, zachytí sa planej figy pri jej povrchu, počká, kým príšera znovu chrlí vodu, a zachytí sa zase na stožiari. V desiaty deň sa dostane na ostrov Ogygiu k nymfe Kalypso. O tom však už rozprával pri svojom príchode.

12.spev 1.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

12.spev 2.časť a 13.spev 1.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Televízia