16. spev

16. spev
Odyseus už z diaľky počuje kroky a kňučanie psov. Eumaios sa dojato zvíta s Telemachom a žobrák, predstierajúc rozhorčenie nad výčinmi pytačov, vypytuje sa na zmýšľanie ľudu. Pastier sa poberie do mesta s odkazom, že sa syn šťastlivo vrátil, a zatiaľ Odyseus, ktorého Aténa znovu premenila na krásneho a statného, dáva sa poznať synovi, ktorý ani uveriť nechce nečakanému šťastiu.

Plán pomsty zdá sa synovi prismelý. V paláci hoduje vyše sto pytačov, ako s nimi budú oni dvaja bojovať? Odyseus mu vysvetlí svoj zámer: on sám príde do mesta v podobe žobráka a presvedčí sa na vlastné oči, kto mu je verný a kto tupí jeho pamiatku. Telemachos zasa nenápadne odnesie zbrane, aby sa pytači nemohli vyzbrojiť. 0 návrate sa však nesmie nik nič dozvedieť, ani sama Penelopa.

Telemachova loď zatiaľ už doplávala do zálivu a hlásateľ sa pred palácom stretne s Eumaiom, ktorý nesie Penelope rovnakú správu: Telemachos sa šťastne vrátil!

Neúspech ešte väčšmi zatvrdí pytačov. Chystajú sa mladíka zabiť ešte skôr, než prezradí ich úklady, no niektorí z nich, najmä Amfinomos, váhajú preliať krv príslušníka kráľovského rodu. Na Penelopine výčitky odpovedajú lichotivými slovami, ale božstvo už zmiatlo ich mysle, lebo sa blíži deň záhuby. Nie sú už schopní rozumne uvažovať.

16.spev 1.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

16.spev 1.časť a 17.spev 1.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Televízia