Listy prezidentovi

Listy prezidentovi

Špeciálny rozhlasový cyklus Vám z roku 2019, keď sme si pripomenuli 80 rokov od vzniku vojnového Slovenského štátu a 75 rokov od vypuknutia Slovenského národného povstania. Seriál je plastickým svedectvom o tom, aká bola doba - rozpovedaná cez osobné listy ľudí vtedajšej najvyššej štátnej autorite.

V rokoch 1939-1945 napísali ľudia prezidentovi vojnového Slovenského štátu Jozefovi Tisovi tisíce listov. Tie hovoria lepšie ako čokoľvek iné o dobe, v ktorej vznikali.

Po osemdesiatich rokoch objavila zaprášené listy v Slovenskom národnom archíve americká výskumníčka Madeline Vadkerty. A pátrala aj po osudoch ich pisateľov. Medzi riadkami listov písaných v pohnutej dobe totiž nájdete celé ľudské životy a príbehy. Dejiny nie sú iba štatistiky, ale za každým číslom sa skrýva jeden človek. Čo sa stalo s ľuďmi, ktorí kedysi písali Tisovi?

Ich osudy sme rekonštruovali nielen spolu s americkou výskumníčkou Madeline Vadkerty cez jej unikátny a priekopnícky výskum. Pri ich odhaľovaní dávno zabudnutých príbehov vystupovali aj historik Ivan Kamenec z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied, ktorý je autorom prvej ucelenej monografie o holokauste na Slovensku a rovnako so spisovateľom a publicistom Petrom Juščákom, ktorý skúma fungovanie, rozdiely a podobnosti dvoch totalít 20.storočia.

Z listov čítali publicisti Eva Gergelyová a Boris Koreň.

Reláciu pripravili moderátorka Soňa Gyarfašová a zvukový majster Pavol Prelovský.

Listy_prezidentovi_460px.jpg


V prvej časti sme sa pozreli na obdobie krátko po vzniku vojnového štátu a roky 1939 - 1940. O čo ľudia žiadali Jozefa Tisa a čo to bol numerus clausus, ktorý je pre toto obdobie príznačný?
Listy prezidentovi 1.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V druhej časti relácie sme sa preniesli do rokov 1940-1941 a hovorili sme o arizácii - cez listy tých, ktorí prišli o všetko, ale aj tých, ktorí v tom čase arizovali.
Listy prezidentovi 2.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V tretej časti rozhlasového cyklu sme čítali listy, ktoré písali ľudia Tisovi po tom, ako vyšiel Židovský kódex a ako táto právna norma zmenila spoločnosť.
Listy prezidentovi 3.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vo štvrtej časti našej relácie sme sa pozreli na holokaust ako na proces. Od Židovského kódexu a bezprávnej skupiny obyvateľstva už všetko smerovalo k deportáciam v roku 1942.
Listy prezidentovi 4.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V piatej časti našej relácie sme sa pozreli na mimoriadne diskutovanú tému Tisových výnimiek. Dostali ich tí, ktorí o ne žiadali? Podľa čoho sa Tiso rozhodoval? A o čo boli lepší tí, ktorí ich dostali od tých, ktorí nie?
Listy prezidentovi 5.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Poslednú časť našej relácie sme venovali ľuďom, ktorí sa snažili pomáhať. Čo písali Tisovi? A v čom dokázali byť skutočnými kresťanmi aj ľuďmi?
Listy prezidentovi 6.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Televízia