Príbeh Tibora Novotku

Príbeh Tibora Novotku

Človek, ktorého príbeh si v našom cykle o chartistoch tentokrát predstavíme, pôsobí v mnohom ako rebel.
Čím viac voči nemu stupňovala represie Štátna bezpečnosť, tým viac stupňoval on svoj odpor.
"Ja som sa nezaujímal o politiku, nebol som politický človek, študoval som strojníckej škole a mohol byť zo mňa možno sústružník. Ale ten režim urobil zo mňa antikomunistu," hovoril s tým, že napriek problémom, ktoré prišli, by nevedel žiť inak.
"Bola to otázka svedomia," dodával.

Ako študent písal na britské veľvyslanectvo, aby sa dozvedel niečo o západnej kultúre, lenže za udanie si namiesto toho zažil prvé výsluchy. Pokúsil sa z komunistického raja neúspešne ujsť a dostal sa za to ako neplnoletý aj do väzby.
"Prokurátor bol starý boľševický dedko a povedal mi, že hrozí, že budem pokračovať v páchaní trestnej činnosti, tak ma berie do väzby," vysvetľoval.
Neskôr dal sovietsku vlajku tam, kam podľa neho patrila - teda tam, kam aj kráľ chodí pešo. "Urobil som si izbu revolučných tradícii na záchode," usmieval sa.
Za to si vyslúžil aj súdny proces.

Zúčastnil sa sviečkovej manifestácie a neskôr aj Palachovho týždňa v Prahe, kde režim brutálne potlačil spomienku, ktorá sa konala pri 20.výročí upálenia Jána Palacha.
A práve v čase Palachovho týždňa - v januári 1989 podpísal 25-ročný robotník z považských strojární Tibor Novotka aj Chartu77 - zo samizdatu totiž poznal adresu jedného z jej tvorcov Petra Uhla.
"Anglickú som si našiel na mape, nebolo to tak ďaleko od Václaváku," pousmial sa. Charta ho oslovila tým, že vyzývala dvojtvárny režim k pravde - bola to pod režimom rozbuška a znamenala jeho smrť.

Tibor Novotka
20220326_Novotka_Tibor_460.jpg

A následky po podpise Charty nenechali na seba dlho čakať. Zrazu za ním prišli tajní, aby nechodil na oslavy k 1.máju, ponúkali mu možnosť odísť. "Ja Vám nespravím tú radosť, ale budem bojovať ďalej," povedal.
Sám ešte potom zorganizoval v Ilave verejnú spomienku na osemnásťročného Rudolfa Gavorníka zavraždeného počas okupácie a v Bratislave protestoval za bratislavskú päťku. V duchu totiž stále veril, že totalitný režim raz padne.
"Myslel som si, že to bude medzi nami skôr zákopová vojna, ale vedel som, že to príde. Že to nemá perspektívu," pousmial sa.

Jeden zo slovenských signatárov Charty77 Tibor Novotka žije hodnotami, za ktoré kedysi bojoval aj dnes.
Pravidelne sa zúčastňuje manifestácii na podporu ľudských práv a tiež protestov za Ukrajinu proti ruskej agresii – tam sa s ním stretla modeátorka Soňa Gyarfašová, ktorá zaznamenala jeho príbeh.
Ako hodnotí svoj život, keď sa pozrie späť - čo mu dal do života podpis Charty a malo to všetko zmysel?

Príbeh Tibora Novotku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Televízia