Faust II.: 3. dejstvo 15. scéna Pred Menealovým palácom v Sparte 1. časť

Faust II.: 3. dejstvo 15. scéna Pred Menealovým palácom v Sparte 1. časť

Johann Wolfgang Goethe: Faust II. diel

Čítanie - 3. dejstvo 15. scéna: Pred Menealovým palácom v Sparte 1.časť

Obsah 3. dejstva
V treťom dejstve II. dielu Faust konečne stretáva Helenu, ktorú Persefona prepustila z Podsvetia. Helena sa vracia späť do paláca v Sparte aj so sprievodom zajatých Trójaniek. Na pokyn manžela Menelaa tu má pripraviť obetovanie bohom. V zanedbanom paláci narazí na škaredú a hašterivú správkyňu Forkyas alias Mefistofela. Hrozbou, že tou obetou má byť práve ona za trest pre neveru, Forkyas presvedčí Helenu, aby aj so svojím sprievodom utiekla na neďaleký stredoveký hrad, patriaci Faustovi. Očarený jej krásou skladá Faust Helene rytiersky hold, čím ju uznáva za svoju pani. Ona zas jeho povýši za svojho pána. Zamilovaný pár sa utiahne do jaskýň k milostným hrám. Faust s Helenou splodia syna Euforiona. Pri extatickom pokuse lietať Euforion sa ako druhý Ikaros zrúti a zahynie. Helena sa vracia späť do Podsvetia a Fausta oblaky odnášajú preč.

15. scéna: Pred Menealovým palácom v Sparte 1.časť
Prvá scéna tretieho dejstva má po obsahovej aj formálnej stránke charakter antickej tragédie. Helena prichádza domov, do Sparty, aby na príkaz svojho manžela Menelaa skontrolovala palác a služobníctvo a všetko pripravila na obetu bohom po návrate z Tróje. Bojí sa žiarlivého muža, budúcnosti, no je pripravená prijať vôľu bohov. V paláci však nachádza len hrôzostrašnú správkyňu Forkyas, ktorá ju na smrť vyľakala. Medzi zborom Trójaniek a Forkyadou dôjde k hádke. Forkyas uzná Helenu za svoju pani, no zároveň sa pokúsi ju ovládnuť. Na jednej strane ju výčitkami kvôli nevere, trójskej vojne a utrpeniu, ktoré spôsobila, privádza až do bezvedomia. Na strane druhej chváli jej krásu a velebí jej múdrosť. Získať moc nad Helenou sa jej podarí, keď ju aj jej sprievod priam sadisticky presvedčí, že práve Helena má byť tou obetou, ktorú Menelaos zamýšľa. Zbor aj Helena prosia Forkyas o pomoc a tá odporučí hľadať záchranu u nového panovníka, ktorý počas Menelaovej neprítomnosti obsadil sever krajiny. Scéna sa zahalí do chmár a Helena s Trójankami v čase na stredoveký križiacky hrad, ležiaci v blízkosti Sparty.

3. dejstvo 15. scéna Pred Menelaovým palácom v Sparte 1.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Táňa Kusá

Živé vysielanie ??:??

Televízia