Úvod Novinky EURO 2020
Tréner Anglicka: Máme šancu zapísať sa do histórie
Tréner Anglicka: Máme šancu zapísať sa do histórie

Tréner Anglicka: Máme šancu zapísať sa do histórie

V druhom semifinálovom zápase EURO 2020 sa stretne Anglicko s výberom Dánska.

Suverénny Angličania doteraz na Eure ešte neinkasovali a bod stratili len za remízu so Škótskom. Dobrú fazónu mužstva potvrdil aj anglický hráč Harry Maguire.

"Je to pre nás plus. Dobre však nehrajú iba brankár a obrancovia, ale naša úspešná defenzíva vychádza z tímovej hry. Začína sa už pri útočníkoch, ktorí tlačia na loptu a vytvárajú tlak na súpera," povedal urastený stopér pre UEFU.

Doterajšie Anglické maximum na Eure je semifinále z rokov 1968 a 1996. Maguire si uvedomuje, že sú blízko vytúženého titulu, no zároveň uznávajú silu Dánska.

"Na to sa nepozeráme. Sústredíme sa sami na seba, na náš výkon. Mentalita nášho tímu je taká, že každý vyžaduje maximum od seba a očakáva víťazstvo v každom zápase," dopnil stopér Anglicka.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jeho slová doplnil aj tréner Anglicka. "Máme jedinečnú príležitosť. Je to šanca zapísať sa do histórie, keďže naši predchodcovia sa nedostali do finále ME. Na náš tím nie je až taký tlak ako v minulosti a pre nás je tento turnaj o to väčšia výzva.

Počas dvoch nedávnych zápasov s Dánskom sme spoznali silu súpera a ten ju dokazuje aj na turnaji. Očakávam veľmi kvalitný zápas," uviedol Gareth Southgate.

Expert RTVS Ján Kocian: Favorit je Anglicko

K semifinálovému zápasu medzi Anglickom a Dánskom sa v štúdiu RTVS vyjadril aj expert Ján Kocian.

Favorit je Anglicko, ale bude to ťažký zápas pre nich, pretože Dáni majú svoju kvalitu ako to ukázali v predchádzajúcich zápasoch, ale favoritom je určite Anglicko. Veľká väčšina si praje vysnívané finále Anglicko s Talianskom," doplnil pre RTVS bývalý slovenský tréner.

Jeho slovám sekundoval aj zápasový analytik RTVS Martin Mikulič, ktorý si praje zamotaný semifinálový zápas.

„Angličania musia k zápasu pristúpiť absolútne vážne, samozrejme sa jedna o semifinále EURO a ja si prajem, aby to Dáni zamotali. Sám som zvedavý ako teda zápas dopadne."

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dáni so stúpajúcim sebavedomím

Napriek tomu, že Dáni vstúpili do turnaja dvoma prehrami, ich hra vo vyraďovacej časti naberá na obrátkach a mužstvu nechýba potrebné sebavedomie. Uvedomuje si to aj obranca Dánov.

"Vieme, o čo hráme, ale snažíme sa byť čo najviac pokojní. Ukázali sme, že máme kvalitu na to, aby sme hrali proti najlepším," povedal Andreas Christensen.

Dánsky futbalisti už raz zvíťazili na prestížnom európskom šampionáte v roku 1992. Od vtedy je ich maximom štvrťfinále z roku 2004.

Vo finálový postup verí aj trojgólový strelec Kasper Dolberg, ktorý má šancu stať sa prvým Dánom, ktorý strelí štyri góly na Eure.

"Bola by to pre mňa veľká vec. Najkrajšie by však bolo, keby to znamenalo postup do finále. To si želám v prvom rade," povedal 23-ročný útočník.

Taliansko vo finále

Po včerajšom semifinálovom zápase sme spoznali prvého finalistu EURO 2020. Taliansko zdolalo Španielsko po jedenástkovom rozstrele 4:2, po tom, ako sa duel v riadnom hracom čase i predĺžení skončil remízou 1:1.

Taliani si zahrajú svoje štvrté finále na európskom šampionáte, naposledy sa v ňom predstavili v roku 2012, kedy podľahli práve Španielsku hladko 0:4.

Tréner Talianska po zápase neskrýval radosť. "Sme šťastní, že sme mohli urobiť radosť ľuďom v Taliansku. Vedeli sme, že to bude veľmi náročné, Španieli nám spôsobili množstvo problémov. Snažili sme sa využiť naše šance, no bolo to pre nás ťažké, lebo loptu sme nemali často na kopačkách. Hoci nám mnoho ľudí pred turnajom neverilo, chceli sme postúpiť do finále," povedal po zápase Roberto Mancini.

Záverečný program EURO 2020

  • 7. júl (streda) 2. semifinále - Anglicko vs. Dánsko od 21:00 hod. na Jednotke alebo webe futbal.rtvs.sk
  • 11. júl (nedeľa) finále - Taliansko vs. víťaz Anglicko/Dánsko od 21:00 hod. na Jednotke alebo webe futbal.rtvs.sk
Zdroj foto: TASR, Zdroj text: RTVS a TASR 25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia