Úvod Novinky Filmy a seriály
Spoznajte s Dvojkou dve sestry – planéty Zem a Mars
Spoznajte s Dvojkou dve sestry – planéty Zem a Mars

Spoznajte s Dvojkou dve sestry – planéty Zem a Mars

Kedysi životodarný oceán, dnes červená púšť. Taká je planéta Mars.

Druhá epizóda dokumentárneho seriálu planéty prezradí, že na Marse boli oceány ako stvorené pre život. Naopak, život na Zemi by bol práve v tom istom čase neznesiteľný. Atmosféra tu bola dusivá a oceány príliš kyslé. Dnes na Marse nájdete len nehostinnú červenú púšť, zatiaľ čo život na zemi prekvitá.

Mars

Červená planéta je jedným z najbližších susedov Zeme. Dnes je Mars chladný a pustý svet, ale v jeho mladosti to bolo úplne inak.

Napokon však práve Mars prehral boj o život. Teploty na červenej planéte klesali a povrch Marsu napokon zamrzol, a tak sa vytratili aj oceány. Topiaci sa ľad však niekedy pod vplyvom sopečnej činnosti vytvoril najväčšie vodopády, aké kedy slnečná sústava videla.

Vodopády na Marse

Pred 3,7 miliardami rokov Mars vstúpil do novej epochy s katastrofickými záplavami, ktoré vyústili do vodopádov vysokých až 4 km.

Planéty ako nikdy predtým

Sledujte druhú epizódu britsko-amerického seriálu Planéty o dvoch sestrách –  Zemi a Marse v stredu o 21.05 na Dvojke.Táto pútavá séria z britsko-americkej produkcie vám ponúka pohľad do histórie našej slnečnej sústavy s pomocou najnovších vizuálnych efektov.

Dozviete sa všetko podstatné, čo dnešná veda vie o ôsmich planétach Slnečnej sústavy. Ocitnete sa na povrchu jednotlivých telies a stanete sa svedkami dramatických udalostí, ktoré formovali ich súčasný tvar.

Foto: BBC

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia