Úvod Novinky Filmy a seriály
Operu si chceli podrobiť aj diktatúry. Sledujte Storočnicu SND
Operu si chceli podrobiť aj diktatúry. Sledujte Storočnicu SND

Operu si chceli podrobiť aj diktatúry. Sledujte Storočnicu SND

Pozrite si tretiu epizódu unikátnej historickej dokumentárnej eseje o Slovenskom národnom divadle.

To, čomu Česko-Slovenská republika dovolila vzniknúť a vyrásť v rešpektovaný stánok kultúry, v ľudáckom štáte strádalo. Po rokoch slobody nastala doba príkazov a zákazov a svoju daň si nové zriadenie vypýtalo aj od mladého Slovenského národného divadla.

Operný súbor SND sa núteným odchodom českých tvorcov výrazne oslabil – odišiel umelecký šéf a dirigent opery Karel Nedbal, ale aj viacerí sólisti. Okrem toho, po rokoch spolunažívania v jednom demokratickom štáte, zmizlo české publikum aj z obecenstva.


Komunisti chceli operu pre ľud

Operu nechceli meniť len fašisti, ale aj komunisti. Po februárovom prevrate nastala vlna socialistického realizmu, ktorá nekompromisne požadovala ľudovosť, realizmus a prístupnosť širokým masám.

Repertoár vychádzal v ústrety vkusu širokého publika, ktorého oslovenie patrilo k dôležitým kultúrno-politickým záujmom. Organizovali sa nielen zájazdy pracujúcich do opery SND, ale súbor pravidelne podnikal kultúrne brigády a za robotníckym a roľníckym publikom cestoval na vidiek.

To je len niekoľko z dramatických príbehov o tom, ako „veľké" dejiny ovplyvnili dianie v Slovenskom národnom divadle. Rozprávanie o inštitúcii, ktorá sa tento rok dožíva výročia sto rokov, a jej premenách v čase, sledujte každý pondelok večer o 20:15 na Dvojke v historickej dokumentárnej eseji z dielne RTVS Storočnica SND. V najbližšej, tretej epizóde spoznáte osudy Opery SND v období rokov 1939 - 1969.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia