Úvod Novinky Filmy a seriály
Toto je príbeh Hansa Broosa, brazílskeho architekta z Veľkej Lomnice
Toto je príbeh Hansa Broosa, brazílskeho architekta z Veľkej Lomnice

Toto je príbeh Hansa Broosa, brazílskeho architekta z Veľkej Lomnice

Narodil sa pod Vysokými Tatrami a v Brazílii sa zaradil medzi najvýznamnejších predstaviteľov modernej brazílskej architektúry.

Slovenský režisér Ladislav Kaboš v koprodukcii s RTVS pripravil dokumentárny film Architekt drsnej poetiky. Rodák zo slovenskej Veľkej Lomnice Hans Broos sa narodil v roku 1921 pod štítmi Vysokých Tatier.

Po 2. svetovej vojne ako Karpatský Nemec musel hľadať nový domov. Stala sa ním pre nás stále neznáma a exotická Brazília. Vo vyše dvestomiliónovej krajine je dnes pojmom.

  Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Architekt Hans Broos vytvoril vyše 450 projektov a urbanistických štúdií. V Brazílii a v Nemecku bolo z nich 140 realizovaných a stal sa pojmom v architektonickom smere nazvanom brutalizmus.

Rodáka zo Slovenska oceňovali za to, že dokázal architektúru citlivo začleňovať do brazílskej prírody. Jeho otec Ján Brósz (nemecky Hans Broos) bol stolárom.

Matka bola Alžbeta Mocková. Po skončení evanjelického lýcea v Kežmarku študoval architektúru v Prahe a v nemeckom Braunschweigu.

V Nemecku sa podieľal po 2. svetovej vojne na obnove krajiny. Po roku 1953 sa vysťahoval do Brazílie.

Pôsobivé spracovanie

V Južnej Amerike sa stal uznávaným architektom. Zaoberal sa aj ochranou životného prostredia.

Celovečerný dokumentárny film režiséra Ladislava Kaboša venovaný tomuto významnému architektovi prinesie RTVS na obrazovky ešte v tomto roku. Príbeh je zaujímavý nielen životopisnými informáciami, ale aj spôsobom spracovania.

Kaboš-film-Hans-Broos-Kaboš

Hans Broos (na snímke) zomrel takmer 90-ročný v roku 2011. V sobotu 9. októbra si pripomenieme sté výročie jeho narodenia.

Zrkadlo života

Na konci života trpel Alzheimerovou chorobou. V zrkadle nespoznával ani vlastnú tvár. Nuž tej neznámej osobe rozpráva v dokumentárnom filme svoj životopis.

Režisér Ladislav Kaboš je známy aj zo spolupráce s RTVS pri výrobe celovečerného trikového filmu Nora Držiaka o osudov generála M. R. Štefánika Cesta do nemožna. Rovnako v koprodukcii s RTVS režisér Ladislav Kaboš pripravil dokumentárne filmy z rómskeho prostredia Kapela (2018) a Všetky moje deti (2013).

Kaboš-Kaboš

Rovnako známe sú Kabošove koprodukčné filmy s RTVS o vojne v Líbyii Farby piesku (2015) či o zabudnutej vojenskej základni v Miloviciach z čias socializmu Prízraky (2015) a o svetoznámom architektovi zo Slovenska Ladislavovi Hudecovi Zmenil tvár Šanghaja (2010).

V roku 2015 získal za svoju dokumentárnu tvorbu prestížnu cenu Krištáľové krídlo.

Dnes - 5.októbra je v bratislavskom Kine Lumiere premiéra nového filmu Ladislava Kaboša o brazílskom architektovi Hansovi Broosovi.

Foto: EDIT Studio a archív Ladislava Kaboša

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia