Úvod Novinky Filmy a seriály
Sledujte intímnu spoveď mladého vojaka vo filme Mariňák
Sledujte intímnu spoveď mladého vojaka vo filme Mariňák

Sledujte intímnu spoveď mladého vojaka vo filme Mariňák

Jedinečnú vojnovú drámu oscarového režiséra ponúkame v piatok večer na Jednotke.

Film Mariňák vznikol na základe rovnomenných memoárov Anthonyho Swofforda, námorníka, ktorý bol nasadený aj počas vojny v Perzskom zálive.

Vo filme však nie sú zobrazené brutálne boje ani extrémne akcie. Úspešný režisér Sam Mendes sa pri jeho tvorbe zameral na niečo celkom iné.

Osobná skúsenosť mladého muža

Mariňák sa, na rozdiel od mnohých iných vojnových filmom, venuje osobnej skúsenosti mladého vojaka, ktorý sa zrazu ocitne uprostred vyprahnutej krajiny. Film prináša autentickú spoveď vojaka, ktorý stratil ilúzie aj nádej.

Mariňák, vojak - vojnový film na Jednotke.jpg

Mariňák odkrýva to, čo dovtedy zostávalo opomínané – intímne pocity vojakov na bojovom poli. Divák môže pocítiť strach, ktorý je každodennou súčasťou ich životov, ale aj hlbokú dezilúziu, ktorá ich prepadáva.

Nuda, sklamanie aj hnev

Príbeh sa začína podobne, ako väčšina filmov s vojnovou tematikou. Mladí muži plní nadšenia a chuti poraziť nepriateľa sa vydávajú v ústrety vojenskému výcviku.

Avšak vďaka režisérovi, ktorý sa netají obľubou irónie, sarkazmu a absurdít, sa zvyšok filmu nesie v skutočne jedinečnom duchu.

Výcvik však trvá príliš dlho a mužom túžiacim po akcii dochádza trpezlivosť. Keď sa konečne dostanú na bojové pole, čaká ich vyprahnutá púšť, neznesiteľné teplo a nepriateľské vojská.

S touto situáciou sa snažia vyrovnať rôznymi spôsobmi, ktoré sú častokrát až absurdne detinské. A aj vďaka týmto prvkom je film Mariňák výnimočným filmovým dielom s vojnovou tematikou.

Nezmeškajte vynikajúcu vojnovú drámu Mariňák už v piatok o 22:05 hod. na Jednotke.

FOTO: Facebook / Jarhead

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia