Úvod Novinky Filmy a seriály
Vojna, menšiny aj umenie. Tieto 3 filmy z koprodukcie RTVS bodovali v zahraničí
Vojna, menšiny aj umenie. Tieto 3 filmy z koprodukcie RTVS bodovali v zahraničí

Vojna, menšiny aj umenie. Tieto 3 filmy z koprodukcie RTVS bodovali v zahraničí

Dokumentárne filmy z koprodukcie RTVS získali prestížne medzinárodné ocenenia.

Tretí koniec palice, Chybění a Photofobia (Svetloplachosť). Tri filmy, na ktorých príprave sa podieľala RTVS, si z Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava odniesli prestížne ocenenia.

Film Tretí koniec palice, ktorý režíroval Jaro Vojtek, sa stal najlepším filmom z vyšehradského regiónu.

Porota ocenila najmä „bohato rozkreslenú mozaiku života v niekoľkých slovenských rómskych osadách, zameranú na každodenný boj o finančný fyzický a psychický komfort“.

Dokumentárnu mozaiku štyroch príbehov zo slovenských rómskych osád odvysiela v apríli 2024 v televíznej premiére Dvojka.


Cenu za najlepší debut si odniesol film Chybění režiséra Štěpána Pecha. Biografická sonda do života a diel československého konceptuálneho umelca Jana Mančušky zaujala porotu svojou komplexnosťou.

Podľa poroty tvorcovia vytvorili „komplexný portrét výtvarníka, v ktorom sa podarilo stvárniť intenzitu a rozmanitosť jeho tvorby, šok z umelcovej predčasnej smrti a jej dopad na pozostalých“.


Príbeh zachytáva Mančuškov život v mnohých polohách. Ukazuje jeho umeleckú genialitu, filozofický rozmer jeho práce, ale aj ľudskú vrelosť, humor a noblesu.

Absolútnym víťazom sa stal film Svetloplachosť. Autorom snímky sa podľa poroty „podarilo z otrasnej reality súčasnej vojny na Ukrajine vykresať poetickú a filmovo pôsobivú víziu sveta detstva“.

Film, ktorý režírovali Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík, si tak odniesol cenu Najlepší český dokumentárny film 2023.

Pri hodnotení filmu Svetloplachosť porota upriamila pozornosť na paralelu s aktuálnym dianím na Blízkom východe.


Univerzálny rozmer filmu Svetloplachosť odhaľuje nielen obrazy vojny na Ukrajine. Pripomína nám škálu obrovských ľudských tragédií poznamenaných vojnovými konfliktami, ktoré na nás doliehajú v podobe dlhotrvajúcej utečeneckej krízy a v dnešných dňoch prostredníctvom hororových výjavov v Gaze.“

Aj film Svetloplachosť si budete môcť pozrieť na jar 2024 v premiére na Dvojke.

25 50 75 90
FOTO: FB / Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Živé vysielanie ??:??

Televízia