Úvod Novinky Filmy a seriály
„Doktor říká, že je momentálně zaostalej.“ Týchto 5 vecí ste o známej komédii nevedeli
„Doktor říká, že je momentálně zaostalej.“ Týchto 5 vecí ste o známej komédii nevedeli

„Doktor říká, že je momentálně zaostalej.“ Týchto 5 vecí ste o známej komédii nevedeli

Úsmevný film Vesničko má středisková ponúkneme v sobotu večer na Jednotke.

Od premiéry dnes už kultovej komédie ubehlo už takmer 40 rokov. Film Vesničko má středisková o šoférovi družstevného nákladiaku Pávkovi a jeho mentálne zaostalom závozníkovi Otíkovi Rákosníkovi uzrel svetlo sveta v roku 1985.

Vesničko má středisková 4.png

Čo ste o jednej z najobľúbenejších českých komédií zrejme nerušili?

1. Film vznikol vďaka omylu

Scenár ikonickej snímky vznikol len úplnou náhodou. Pri revíziách vo filmovom štúdiu vyšlo najavo, že Zdeněk Sverák dostal za film Na samotě u lesa honorár dvakrát.

Aby ho nemusel vracať, dostal za úlohu do druhého dňa pripraviť námet druhého filmu. To sa mu podarilo, a tak vznikla prvotná myšlienka scenáru Vesničko má středisková. Samotný scenár potom vznikal ďalších 6 rokov.

2. Problémy s hercami

Ako to už pri úspešných filmoch býva, herecké zloženie malo byť celkom iné. Vo filme si mala pôvodne zahrať Stella Zázvorková. Tá mala stvárniť Otíkovu tetu, ktorú nakoniec hrala Milada Ježková.

Vesničko má středisková 2.png

Viete si predstaviť tento film bez Mariána Labudu? Ani my nie. Tvorcovia však chceli, aby hlavnú úlohu stvárnil vysoký urastený chlap. Z výkonu Labudu však boli nadšení.

3. Zubná protéza na zakrytie prízvuku

Herec János Bán musel ako Otík počas natáčania nosiť zubnú protézu, ktorá mala zvýrazniť jeho problémy so zubami. Protéza mu však prekážala, a preto si často nasadzoval len hornú časť.

Za zubnú protézu bol však herec nakoniec vďačný. Pomohla mu totiž zjemniť výrazný maďarský prízvuk.

4. Skutočný doktor Skružný

Nie je žiadnym prekvapením, že Svěrák sa pri písaní scenára inšpiroval aj skutočnými ľuďmi. Predlohou pre postavu doktora Karla Skružného bol naozajstný lekár MUDr. Robert Moudr z Nového Rychnova.

Vesničko má středisková 3.png

„Pane doktore, vy jste se zase kochal,“ zalomí rukami vo filme nad havarovanou škodovkou Karel Pávek. Ako priznali známi zosnulého Roberta Moudra, skutočný doktor bol takmer rovnaký šofér.

5. Za volantom po 30 rokoch

Vodičské schopnosti MUDr. Karla Skružného privádzali do rozpakov azda každého. Málokto však vie, že za volantom Rudolf Hrušínský nemusel nič hrať. Herec bol vraj rovnako zlý šofér ako jeho filmová postava.

Povráva sa, že jeho vodičským schopnostiam nedôverovala ani jeho manželka, ktorá radšej šoférovala sama. Aj preto si Rudolf Hrušínský za volant sadol len kvôli filmu, a to po takmer 30 rokoch.

Nenechajte si ujsť kultovú komédiu Vesničko má středisková, ktorú ponúkneme v sobotu o 20:30 hod. na Jednotke.

25 50 75 90
FOTO: Youtube

Živé vysielanie ??:??

Televízia