Úvod Novinky Osobnosti
Inovátor roka: Slovenské vody sú čisté, môže sa to ale zmeniť
Inovátor roka: Slovenské vody sú čisté, môže sa to ale zmeniť

Inovátor roka: Slovenské vody sú čisté, môže sa to ale zmeniť

Odborná porota v utorok večer už po 23. krát oceňovala vedcov za prínos pre vedu a techniku.

Ceny si prevzalo päť laureátov, medzi nimi aj profesor Ján Híveš, ktorý získal titul Inovátor roka. Pedagóg z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity bol v stredu hosťom Ranných správ.

Híveša ocenili za 15-ročný výskum a vývoj technológie výroby silného "zeleného" oxidovadla - železanu - schopného ekologicky likvidovať široké spektrum škodlivých látok v životnom prostredí.

vedec roka Ocenení zo súťaže Vedec roka 2019: zľava Vedec roka SR Peter Skyba, Technológ roka Emil Spišák, Osobnosť medzinárodnej spolupráce Dušan Galusek, Inovátor roka Ján Híveš a Mladý vedecký pracovník Cyril Rajnák.

Železany sú známe už od začiatku 18. storočia. Typy a druhy znečistenia sú ale momentálne iné, ako boli pred dvesto rokmi a tieto látky sú schopné v životnom prostredí pretrvávať, prirodzene sa neodbúravajú a my tak musíme prírode trochu pomôcť," uviedol k svojmu výskumu Híveš.

V poslednom období sa objavujú obavy o kvalitu pitnej vody na Slovensku. Híveš tieto tvrdenia vyvracia. „Voda z vodovodu je absolútne bezpečná. Slovensko má veľmi kvalitné vody a takisto si dáva veľký pozor na ich kvalitu," uviedol s tým, že v prípade vodných tokov sa situácie môže v budúcnosti zmeniť k horšiemu. „Sú v nich totiž látky, ktoré sú síce v malých koncentráciách, ale majú schopnosť sa časom akumulovať a na túto možnú hrozbu sa musíme pripraviť už teraz, aby sme problému mohli predchádzať," dodal.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Celé vydanie Ranných správ nájdete v archíve RTVS.

Vedcovi roka 2019 bude venované aj špeciálne vydanie magazínu VAT. Diváci sa naň môžu tešiť v sobotu 20. júna o 9:25 na Dvojke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia