Úvod Novinky Osobnosti
Pavol Čekan: Študoval operný spev, vyvinul test na Covid-19
Pavol Čekan: Študoval operný spev, vyvinul test na Covid-19

Pavol Čekan: Študoval operný spev, vyvinul test na Covid-19

Slovenský vedec v relácii Spojky porozprával o skúsenostiach zo zámoria aj Islandu.

Sú vedci ponorení iba vo svojom vedeckom svete? Naozaj nevedia, ako funguje okolitý svet? Sú v bežnom živote nepraktickí? S touto skupinou ľudí sa často spájajú mnohé predsudky, ktoré sa snažila vyvrátiť Adela Vinczeová v relácii Spojky. Jej rozhovory so zaujímavými ľuďmi môžete počúvať raz mesačne na Rádiu Slovensko a dostupné sú aj ako podcasty.

Spojky naposledy hostili vedca Pavla Čekana, ktorého spoločnosť sa venuje vývoju a výrobe koronatestov, ale aj diagnostike rakoviny prsníka. Známy vedec a biotechnológ pôsobil istý čas aj v zámorí, ale aj na Islande, odkiaľ si okrem množstva zážitkov doniesol aj množstvo skúseností.

Vedci sú ľudia z mäsa a kostí, hovorí Čekan

„Myslím si, že vedci sú obyčajní ľudia, ktorí sú ponorení v hĺbkach svojho záujmu," hovorí Čekan, ktorý dodáva, že v zahraničí je pohľad na vedcov iný ako u nás na Slovensku. Tím okolo Čekana veľmi promptne zareagoval na šíriacu sa pandémiu koronavírusu a vyvinul testy na jeho prítomnosť v tele človeka.

„To sú tie nepríjemné, ktoré idú tak hlboko do nosa?" opýtala sa uštipačne Adela... Je však potrebné povedať, že práve vďaka týmto testom sa o práci slovenských vedcov dozvedeli mnohé krajiny.

Skúšal šťastie v SuperStar

„Vedci neočakávajú, že budú stredobodom pozornosti. Viac pohodlne sa cítia v laboratóriu a v tej svojej vede, ktorá je niekedy ťažká na vysvetľovanie. Ale existujú aj komerční vedci, napríklad ja, ktorí nemajú problém o vede verejne rozprávať a možno byť aj niekde na titulke," reaguje na Adelinu otázku Pavol Čekan o tom, čo by sa stalo, keby začal ľudí z vedeckých kruhov prepierať bulvár. Ešte predtým, ako svet spoznal koronakrízu, sa tím okolo Čekana venoval diagnostike onkologických ochorení a špecializoval sa najmä na rakovinu prsníka.

V Spojkách odznelo aj niekoľko spomienok na Londýn a neskôr na Island, kam sa Pavol Čekan dostal ako dvadsaťročný. Začal študovať operný spev, no šťastie skúšal aj v islandskej SuperStar. „Nepostúpil som príliš ďaleko, lebo moja technika spevu sa im veľmi nepáčila," zaspomínal si Čekan, ktorý Adele aj poslucháčom porozprával tiež o stretnutí so známou speváčkou Björk.

Spojky: Pavol Čekan Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia