Úvod Novinky Osobnosti
Tereza Nvotová: Hnevám sa na tých, čo spochybňujú koronu
Tereza Nvotová: Hnevám sa na tých, čo spochybňujú koronu

Tereza Nvotová: Hnevám sa na tých, čo spochybňujú koronu

Filmárka sa nachádzala v New Yorku práve v čase, keď bolo mesto epicentrom nákazy koronavírusu.

„Začiatok bol problém. Potom, keď už všetci pochopili, o čo ide, začali dodržiavať rozostupy a nosiť rúška, ale spočiatku, keď už New York zaznamenal šialené čísla, okolo štyristo mŕtvych denne, ľudia sa tvárili, akoby sa nič nedialo. Pamätám si, ako sme chodili okolo plných reštaurácií a barov. Pripadalo mi to ako z nejakého divného filmu, kde sledujeme, ako sa teraz všetci nakazujú a potom budú ležať v nemocniciach, čo bola aj pravda," spomína režisérka Tereza Nvotová.

tereza_nvotova.jpg

Z trojtýždňového pobytu sa napokon stali tri mesiace v domácej izolácii, ale aj za kamerou v prázdnych uliciach. Koncom apríla nakrútila krátky dokumentárny film New York v čase korony.Má zmysel to zachytiť, povedala som si, keď som sledovala správy na Slovensku a v Čechách. Tým, že sa tu prijali reštrikcie tak skoro, čo zachránilo situáciu, ľudia začali mať pocit, že korona nie je taká vážna a mne to prišlo úplne absurdné z pohľadu niekoho, kto je v epicentre a vidí správy o stovkách úmrtí denne v jednom meste."

04.jpg

V dokumente zachytila pozastavený život a obavy v meste, slová zdravotníkov v prvej línii aj nespokojných občanov: „Mladé, možno dvadsaťročné baby, sestričky, mi rozprávali také veci, akoby mali sedemdesiat rokov. Akoby boli zmierené so smrťou viac, ako my všetci dokopy. Rozprávali mi, že za tri týždne, počas ktorých sú na intenzívnej starostlivosti, mali možno jedného pacienta, ktorý prežil."

01.jpg

A aký bol návrat na Slovensko? „Bolo to, akoby som sa vrátila do akéhosi úplne iného sveta a všetci ma vítali a išli objímať. Pre mňa to nebolo úplne v pohode, pretože počas troch mesiacov, ktoré som tam strávila, som bola zvyknutá na úplne najväčšiu opatrnosť, v New Yorku bolo koronavírus cítiť úplne na každom rohu."

Vypočujte si celý rozhovor Dominiky a Martina s filmárkou Terezou Nvotovou, ktorá opisovala kritickú situáciu v meste, rozbiehajúcu sa pandémiu aj vlastné zážitky a postrehy zo zmeneného New Yorku. Rozhovor z Rána na eFeMku nájdete aj ako podcast.

Reziserka Tereza Nvotova v Rane na eFeMku 24.7.2020 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia