Úvod Novinky Osobnosti
Tváre magazínu Postav dom, zasaď strom. Ako trávia Veľkú noc moderátori?
Tváre magazínu Postav dom, zasaď strom. Ako trávia Veľkú noc moderátori?

Tváre magazínu Postav dom, zasaď strom. Ako trávia Veľkú noc moderátori?

Veľká noc je tu! Aj tento rok však v trochu inej forme. Zaspomínali sme si s moderátormi vášho obľúbeného hobby magazínu Postav dom, zasaď strom na to, ako vyzerá pravá veľkonočná atmosféra v ich domácnostiach.

Kristína Tormová, moderátorka

Naša Veľká noc nie je ani zďaleka takou tou "tradičkou", ako to asi často býva. Nie sme vyznávačmi oblievačiek a šibačiek, takže v tomto prípade nám lockdown hrá do karát a žiadne nevyžiadané návštevy neprídu. Pre nás je Veľká noc sviatkami príchodu jari. Sú to prvé dni v roku, kedy si naozaj vedome a s radosťou všímame každý púčik, rastlinku a s prižmúrenými očami sa pozeráme smerom k slnku. Naša Veľká noc bude jednoduchá a tešíme sa, že budeme môcť byť spolu bez toho, aby sme mali pracovné povinnosti a online vyučovanie. Nič špeciálne a o to špeciálnejšie.

Aké tradície dodržiavate?

K nám šibači moc nechodia, ale je pravda, že naša "bublina" nie je polievacia a šibacia. Mne sa tieto zvyky naozaj príliš nepáčia. Po iné roky sme si k nám na záhradku popozývali kamarátov s deťmi a tak u nás vznikala pravidelne veľkonočná jašenica a večer sme odpadávali do postelí usmiati od ucha k uchu. Táto tradícia nám už druhú Veľkú noc nefunguje, čo nám ale až tak nevadí, lebo je dôležité, že veľkonočný zajko môže chodiť nie len viac ako 1000 m od domu, ale asi aj mimo okres. A tak isto príde aj tento rok a poskrýva nám v záhradke kadejaké drobnosti a dobroty s veľkonočným dizajnom. Neverili by ste ako vysoko a sofistikovane dokáže ukrývať darčeky. Vždy sme veľmi zaskočení, kam až vyskočí. Na toto sa veľmi tešíme. A tiež vytvoríme nejaké veľkonočné dekorácie, povyfukujeme vajíčka a ozdobíme stromy naokolo. Je možné, že v pondelok na nás naši chlapi symbolicky frknú tri kvapky vody. Lebo nás ľúbia a vraj budeme vďaka tomu zdravé.

Aké špeciálne jedlá si pripravujete a varíte počas Veľkej noci?

Môj manžel je chlebíčkový kráľ a na Veľkú noc vždy pripravoval obložené chlebíčky, pre našich kamarátov. Jednou z mála výhod lockdownu je, že tento rok ostanú všetky nám. Chystám sa upiecť nejaký jednoduchý koláč, ktorý sa pripravuje čo najkratšie, urobím zemiakový majonézový šalát, ku všetkému si zobneme z čerstvého chrenu. Pred sviatkami sme podporili lokálnych výrobcov a farmárov a objednali sme si najlepšie slovenské syry, šunku, klobásku, slaninku. U nás teda budú obložené misy a chlebíčky.

Máte nejaký vtipný zážitok spätý s Veľkou nocou?

Keď som bola malá, Veľkonočný pondelok bol vzrúšo, lebo sme boli s kamarátkami strašne zvedavé, akí chalani nás prídu vyšibať. Dvere som však otvárala tak, že som sa za ne skryla, takže vedro plné vody skončilo nie na mne, ale na stene. Veď ale nie je zlé raz za rok vymaľovať predsieň. Inak som naozaj Veľkú noc nikdy nejako intenzívne neprežívala... o to intenzívnejšie však prežívam príchod jari. Hlavne po tohtoročnej zime, kedy sme boli zavretí doma. No a tiež dúfam, že sa veľkonočnému zajkovi nestane to, čo sa mu už párkrát stalo...že si nezapamätá, kam čo ukryl a čo-to našiel až na jeseň pri hrabaní lístia.

Tormova PDZS.JPG

Michaela Majerníková, moderátorka

Tento rok bude Veľká noc oklieštená ako všetko v pandemickej situácii. Za normálnych okolností by sme išli určite na výlet - buď za hranice alebo aspoň na hory. Teraz to nebude veľmi iné ako ostatné dni. Prechádzky v prírode.

Aké tradície dodržiavate?

V podstate, že dodržiavame zelený štvrtok, čo sa stravy týka a na Veľkonočný pondelok chodí synátor vyšibať dievky a babky z rodiny a pár kamarátok. A maľujeme kraslice.

Aké špeciálne jedlá si pripravujete a varíte počas Veľkej noci?

Myslím, že žiadne extra jedlá sa u nás nevaria. Mávame údené so šalátom, mazanec a veľa vajíčok.

Máte nejaký vtipný zážitok spätý s Veľkou nocou?

Ani nie. Už ako malá som odmietala byť oblievaná a šibaná, takže som dvere neotvárala a ak ma najlepší kamaráti okúpali vo vani alebo obliali vedrom, tak si aj vypočuli čo-to a ďalší rok nedostali už ani po vajci ;-)

Majernikova PDZS.jpg

Marcel Ochránek, moderátor

Tak ako aj po iné roky mi v tomto období pekne šibe... Vyzbrojený korbáčom a lacnou voňavkou spolu so synom Samkom vyšibeme čo nám príde pod ruky...Tento rok si to odnesie len mamina.

Dom máme každoročne vyzdobený veľkonočnou dekoráciou a na stole nesmie chýbať údená šunka a chren.

A na záver od Marcela jedno ponaučenie a rada: "Nikdy nestojte v blízkosti oblievanej dievčiny, kde sa váš nemotorný spoluoblievač rozháňa s 10-litrovým vedrom plným studenej vody!" 

Aj my Vám prajeme krásne sviatky, možno aj v spoločnosti magazínu Postav dom, zasaď strom, ktorý vysielame na Jednotke vždy v sobotu o 18.15 a nájdete ho kedykoľvek aj v archíve na webe RTVS.sk.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia