Úvod Novinky Osobnosti
Slovenské prízvuky: Pravda o bratislavskom aj východniarskom
Slovenské prízvuky: Pravda o bratislavskom aj východniarskom

Slovenské prízvuky: Pravda o bratislavskom aj východniarskom

Vypočujte si rozhovor s moderátorkou a hlasovou pedagogičkou Jankou Zvalovou, ktorá bola hosťom Petry Bernasovskej

Minulý piatok, 16. apríla bol svetový deň hlasu. Hlavnou podstatou tohto dňa je uvedomenie si dôležitosti zvukových prejavov v našich životoch. Práve preto si v talkšou Hosť sobotného Dobrého rána pozvali Janku Zvalovú, ktorá je dlhoročnou moderátorkou v slovenskom rozhlase. Taktiež vystupuje ako hlasová pedagogička a tiež je autorkou dvoch kníh o verbálnej komunikácii.

V rannom vysielaní s Petrou Bernasovskou objasnila potrebu správneho používania hlasu, ďalej ako si získať našim hlasom pozornosť a tiež ako rozoznať rozdiely medzi zaužívanými slovenskými prízvukmi a ich vývojom v súčasnosti.

„Dnešná doba prináša rôzne uvoľňovanie aj v tejto oblasti. Mladá generácia si vysvetľuje slovenčinu po svojom. Je pravda, že kedysi sa na správnu výslovnosť dbalo viac. Sme svedkami toho, že mladí nevedia spodobovať a musíme im to celé od znova vysvetľovať. Takisto sa prijímajú ľudia, ktorí vôbec nevedia pracovať s hlasom a práve kvôli týmto skutočnostiam látka náročnosti v tomto odvetví bohužiaľ klesá," priznala moderátorka.

Jana sa vyjadrila aj na tému rozdielov medzi zaužívanými nárečiami. „Na mňa sa bratislavský prízvuk nikdy nenalepil. Ten prízvuk je taký aký je, pretože vždy naddĺži prvú slabiku viac než je potrebné, ako keby sa všetky dlhé samohlásky v slove presunuli len na prvú slabiku. Východniarsky prízvuk sa líši v tom, že sa naddlžuje druhá až tretia slabika," objasnila.

Dá sa naučiť byť rečníkom, aj keď človek nemá dobrý hlas?

„Dá sa naučiť byť rečníkom, ale či dobrým to je už druhá vec. Každý sme originálny a hlas je jedinečnou záležitosťou, z ktorého vieme vycítiť všetko. Hlas sa dá vypracovať, ale trvá to dlhšie a človek musí prijať rôzne metódy a cvičenia, ktoré vôbec nie sú ľahké. Môžu to byť rôzne uvoľňovacie cvičenia alebo bránicové dýchanie," dodala na záver moderátorka Janka Zvalová.

Viac informácii o správnom používaní hlasu sa dozviete v priloženej prílohe z talkšou Hosť sobotného Dobrého rána s Petrou Bernasovskou.

102104181613A;Hosť DR Zvalová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia